tiistai 24. helmikuuta 2015

Paavo Nurmi jäi Willie Ritolan varjoon New Yorkissa

24.2.1925 Kilpailu nro 22, voitto nro 20

Suomalaisjuoksijat Ville Ritola ja Paavo Nurmi törmäsivät Madison Square Gardenissa tiistaina. Siis kuvaannollisesti, mutta toisaalta hyvinkin konkreettisesti!

Ville, tai Willie, kuten amerikkalaiset hänen nimensä kirjoittivat, aiheutti Paavo Nurmelle vaikean tilanteen. Ensimmäisen kerran Nurmelle buuattiin! Joku kirjoitti jopa, että Ritola petti maanmiehensä.

The Brooklyn Daily Eagle raportoi tarkasti Ritolan hienosta illasta.
Kerrataanpa rauhassa: Nurmen oli määrä juosta 5000 metrin kilpailu näytöstyyliin, ja Ritolan piti juosta myöhemmin illalla kaksi mailia. Ritola tuli toisiin ajatuksiin ja ilmestyikin 5000 metrin lähtöviivalle. Nurmi oli jo heittänyt verryttelyasun yltään, mutta nähdessään maanmiehensä Nurmi päätti siirtyä pukukoppiin.

Ritola sen sijaan alitti ensimmäisenä juoksijana 3 maililla 14 minuuttia (13.56,2) ja paransi 5000 metrin maailmanennätyksen aikaan 14.23,2. Se oli peräti viisi sekuntia parempi Nurmen ulkorataennätystäkin!

Nurmi sen sijaan juoksi kommentaattoreiden mielestä vaatimattomasti sen kaksi mailia, aikaan 9.14,2. Kyllä, Nurmi oli itse juossut paremmin. Toisaalta, aika oli yli neljä sekuntia parempi kuin hänen edellisen illan voittoaikansa Baltimoressa. Maailmasta ei olisi löytynyt kuin kourallinen juoksijoita, jotka olisivat pysyneet Nurmen kyydissä tuossakaan vauhdissa.

Amerikan paras juoksija Joie Ray (vas.) ja Paavo Nurmi (oik.)
 olivat Yhdysvaltain presidentin Calvin Coolidgen vieraina lauantaina.
Nurmen ongelmat alkoivat jo lauantaina, vaikka hän tavallaan nautti juuri silloin suurempaa arvostusta kuin koskaan aikaisemmin. Vierailu Valkoisessa talossa ja tapaaminen presidentti Calvin Coolidgen kanssa oli suuri tunnustus suomalaisjuoksijalle. The Scranton Republican julkaisi tapaamisesta vaikuttavan valokuvan. 

Mutta saman illan kolmonen Washingtonissa oli pettymys, kun uutta ennätystä ei syntynyt. Yhden välipäivän jälkeen hän juoksi uudelleen kolmosen Baltimoressa, ja heti perään tiistaina taas kolmosen Madison Square Gardenissa.

Jalat eivät tykänneet tuosta rallista. Mutta eipä tykännyt Ritolakaan!

Mitä mahtoi Ville ajatella viime päivien tapahtumista? Hän ei ollut saanut kutsua Valkoiseen taloon. Entäpä mitä tapahtui maanantaina? Aamulla hän sai kuulla, että illalla pitäisi juosta Bostonissa! No, hän ei tosiaankaan Bostoniin sännännyt, joten häntä uhkasi kilpailukielto. Molempien suurjuoksijoiden manageri Hugo Quist otti kyllä syyt tiedonkulun katkosta omiin nimiinsä. Mutta, mutta….

Jotain sellaista oli nyt tapahtunut, että Willie oli päättänyt laittaa asiat juoksuradalla oikeaan järjestykseen. Hän haastoi Nurmen illan pääkilpailussa, ja juoksi kovempaa kuin Nurmi koskaan! Se oli haaste kaksintaisteluun, se oli vallankumous!

Nurmi tajusi tilanteen aivan oikein. Hän ei ollut valmistautunut mihinkään otatukseen, joten hän väistyi. Ja jäi ensimmäisen kerran Ritolan varjoon. Huh, mikä ilta!

Ennätyslaskuri
Ennätyksiä 24, kilpailuja 22, voittoja 20


Ei kommentteja: