torstai 12. helmikuuta 2015

Paavo Nurmi rikkoi kolme ennätystä Buffalossa

12.2.1925 Kilpailu nro 16, ennätykset nro 20, nro 21 ja nro 22

Paavo Nurmi onnistui tekemään kolme uutta maailmanennätystä voittaessaan Buffalossa 106. Field Artillery Armory –hallissa 1 ¼ mailin kilpailun. Nurmi teki uuden maailmanennätyksen 5.23,8. 2000 jaardin väliaika 4.53,6 oli myös uusi ennätys, samoin 2000 metrin väliaika 5.22,4

Entinen 1 ¼ mailin ennätys oli Nurmen Millrose A.A.:n ”carnivalissa” (28.1.) juoksema tulos 5.30,2. 2000 jaardin entinen ennätys oli Nurmen Brooklyn Collegen kisoissa (24.1.) juoksema 5.00,8. 2000 metrin vanha ennätysaika 5.33 oli Fordham A.A.:n kisoista (17.1.).

Jimmy Connolly oli saamassa Buffalon juoksuun 50 jaardin tasoituksen, mutta manageri Hugo Quistin protestoinnin jälkeen Connolly joutui lähtemään Nurmen kanssa samalta viivalta. Sen sijaan kahdelle paikalliselle kyvylle annettiin 100 jaardia tasoitusta, mutta heistä ei ollut vaaraa, sillä he hävisivät Nurmelle 200 jaardia. Kyseessä oli järjestyksessään Nurmen 16. kilpailu ja 15. voitto.

Willie Ritola paransi Buffalon 2 mailin kilpailussa Paavo Nurmen ennätystä nelisen sekuntia ajallaan 9.03,8. Ritola antoi neljälle juoksijalle 100 jaardia tasoitusta, mutta voitti silti ylivoimaisesti. Ritolan juoksua arvioitiin yhdeksi hänen uransa parhaista. New York Timesin jutussa pahoiteltiin, että Ritolalle ei otettu väliaikoja, koska luultavasti hän olisi tuossa juoksussa tehnyt useammankin ennätyksen.

Kilpailujen järjestäjät olivat valittaneet AAU:lle Nurmen huonoista juoksuista. Järjestäjät olivat markkinoineet, että tulkaa katsomaan, kun Nurmi rikkoo ennätyksiä. AAU:n pääsihteeri Frederick W. Rubien kuitenkin puolusti Nurmea ja kiinnitti huomiota siihen, että seurat eivät saa mainostaa kilpailujaan Nurmen mahdollisilla ennätyksillä, jos Nurmella ei ole tarkoitustakaan rikkoa ennätyksiä. Valituksia oli tullut Morningside A.C.:n kisoista, Newark A.C.:n kisoista ja viimeisimmistä Bostonin ja Portlandin kisoista. No, Morningside A.C.:n kisoissahan Nurmi kilpaili sairaana, ja hän oli maannut vuoteessa, kun Hugo Quist haki hänet kotoa kilpailupaikalle.

Nurmi sai viikolla myös muita huonoja uutisia, sillä Metropolitan AAU päätti kokouksessaan 10.2., että Nurmelle ei järjestetä Metropolitan AAU:n mestaruuskisoihin erityiskilpailua, koska hänen kilpailuesityksensä viime aikoina olivat olleet niin mitäänsanomattomia (”indifferent”). Sen sijaan erityiskilpailu järjestetään italialaiselle kävelyn (heel and toe) olympiavoittajalle Uno Frigeriolle
Voisipa sanoa, että italialainen oli voittanut Nurmen jonkinlaisessa kabinettikisassa!

Kilpailun päivämäärä siirrettiin samalla, alun perin piti kilpailla 20.2., mutta päällekkäisyyksien vuoksi AAU:n paikallinen mestaruuskilpailutoimikunta (NYT 11.2.1925) siirsi omat kisansa seuraavalle päivälle.

Frederick W. Rubien ylisti New York Timesin
artikkelissa Paavo Nurmea.

Rubien kuitenkin halusi korostaa (NYT 12.2.), että paikallinen AAU ei varsinaisesti sulkenut Nurmea pois kilpailuista. Ongelma syntyi AAU:n paikallisten mestaruuskilpailujen päivän siirrosta. Nurmen ohjelmassa oli jo ennestään 21.2. kilpailut Washingtonissa. Rubien puolusti Nurmea: ”Ongelmana ovat mielestäni joidenkin kisojen promoottorit. He lupaavat Nurmelle vaikka mitä saadakseen hänet kilpailuihinsa. Nurmelle sanotaan, että pelkkä näytösluonteinen juoksu riittäisi. Kun Nurmi sitten hyväksyy kilpailukutsun tältä pohjalta, promoottorit mainostavat uusia ennätysyrityksiä. Kielemme ja tapamme ovat Nurmelle vieraita."

Rubien katsoi, että Nurmea on jollain tavalla on käytetty hyväksi. Moittimisen sijaan Nurmea olisi Rubienin mukaan pikemminkin kiitettävä siitä, että hän on ottanut niin monta kilpailukutsua vastaan kuin hänen terveytensä sallii.

Nurmi oli kilpaillut edellisen kerran maanantaina Portlandissa (Maine). Sieltä on noin 550 mailin matka Buffaloon. Luultavasti Nurmi on matkustanut Portlandista suoraan Buffaloon. Toinen vaihtoehto on, että hän on palannut junalla New Yorkiin 315 mailia, ja jatkanut sieltä Buffaloon, 373 mailia. Joka tapauksessa hän oli jo keskiviikkona Buffalossa tutustumassa juoksurataan.

Seuraava kilpailu on jo huomenna Syracusassa, minne on matkaa 150 mailia. Ja sieltä on edelleen jatkettava heti matkaa, koska seuraava kilpailu on 250 mailin päässä New Yorkissa heti seuraavana iltana, lauantaina. Kolme matkakilpailua kolmena peräkkäisenä päivänä on aika hurja kilpailuohjelma!

Ennätyslaskuri
Ennätys
Nro 20 2000 jaardia 4.53,6
Nro 21 2000 metriä 5.22,4
Nro 22 1 ¼ mailia 5.23,8


Ei kommentteja: