lauantai 28. helmikuuta 2015

Paavo Nurmelle voitto Louisvillessä

28.2.1925 Kilpailu nro 23, voitto nro 21

Paavo Nurmi voitti Yhdysvaltain hallimestaruuskilpailuissa Louisvillessä kahden mailin kilpailun ajalla 9.09,6. Aika oli lehtiraporttien mukaan vaatimaton, sillä Nurmi oli parhaimmillaan pystynyt juoksemaan 11 sekuntia kovempaa. Toisaalta, voitto irtosi tuollakin ajalla!

Paavo Nurmen jalkojen arvoksi laskeskeltiin hulppeasti 10 miljoona dollaria.
Nurmi jätti kuitenkin muut vastustajat taakseen, raportoi The Sedalia Democrat. Nurmi ei ollut innoissaan Louisvillen kilpailuista, sillä hän tunsi olevansa jo kilpailuruljanssin väsyttämä. Toisaalta tälläkin kertaa hän lähti reippaasti liikkeelle ja ohitti mailin ajassa 4.30.

Nurmen asemasta saa hyvän kuvan The Ogden Standard-Examiner (1.3.1925) lehden koko sivun jutusta. Siinä kerrottiin, kuinka New Yorkin National City Bankin johtaja Charles E. Mitchell järjesti Pariisin kisojen jälkeen kolme lainaa Suomelle. Pankkiiri oli järkeillyt, että jos maa pystyy tuottamaan tuollaisen jalkaparin kuin Nurmella, se pystyy kyllä maksamaan lainansa takaisin. Nurmen ja muiden suomaisjuoksijoiden hienojen juoksujen ansiosta Suomen valtio oli saanut yhteensä 10 miljoonan dollarin lainatakuut.
 
New York Times kertoi pankinjohtaja Mitchellin vakuuttuneen suomalaisten takaisinmaksukyvystä Paavo Nurmen ja muiden suomalaisjuoksijoiden saavutusten ansiosta Pariisissa ja Amerikan-kiertueella.
Keskustelu Paavo Nurmen jalkojen arvosta oli käynnistynyt 20. tammikuuta New Yorkissa City Bankin johtajan Mitchellin kotona järjestetyillä illallisilla. Suomen suurlähettiläs Leonard Åström luovutti Mitchellille Suomen Valkoisen Ruusun ansiomerkin. Keskustelu Nurmen juoksujen merkityksestä oli noussut sen illan aikana.

The Ogden Standard-Examinerin koko sivun jutussa käsiteltiin myös Nurmen juoksutyyliä. Kuvilla oikein osoitettiin, kuinka väärin Nurmi juoksee verrattuna amerikkalaisten valmentajien ohjeisiin: 1) heiluttaa olkapäitään, 2) nostaa polviaan, 3) syö ja juo mitä mieleen tulee, jopa kahvia, 4) ei osaa käyttää käsiään tehokkaasti ja 5) juoksee tasajalalla, sen sijaan että juoksisi päkiällä.  Lisäksi jutussa kiinnitettiin huomiota, siihen, että Nurmi juoksee pystyasennossa.

Jutun lopussa kerrottiin, että Nurmi on huolissaan siitä, että nykyajan ihminen menettää kyvyn käyttää jalkojaan harjoituksen puutteen seurauksena. Tilannetta pahentaa autojen ja junien lisääntyvä käyttö. Vaikea arvioida, oliko Numi oikesti huolissaan, mutta näin lehdessä luki.

Tällä kertaa Ville Ritola oli vaikeuksissa. New Englandin osavaltion yleisurheiluliitto määräsi hänelle kilpailukiellon Bostonin maanantaisen kilpailun jättämisestä väliin, mutta Yhdysvaltain valtakunnallinen liitto kumosi sen juuri AAU:n mestaruuskilpailujen aattona perjantaina. Willie
Ritola kiitti kilpailuluvasta, matkusti Nurmen kanssa Louisvilleen, ja voitti hallissa AAU:n kahden mailin estejuoksumestaruuden kovalla ajalla 9.59,4.

Nurmen ja Ritolan seuraava kilpailu olisi ohjelmassa jo maanantaina.

Ennätyslaskuri
Ennätyksiä 24, kilpailuja 23, voittoja 21.Ei kommentteja: