tiistai 3. helmikuuta 2015

Paavo Nurmi palasi ennätysten tielle

3.2.1925 Kilpailu nro 12, ennätys nro 16

Paavo Nurmi kilpaili jälleen tiistaina kahden välipäivän jälkeen. Edellisen viikonlopun kaksi vaatimatonta kilpailua olivat enää kaukainen muisto vain. Western Unionin kisoissa Madison Square Gardenissa New Yorkissa matkana oli 2 1/4 mailia eli 3620 metriä. Loppuaika 10.19,0 oli uusi ennätys, ja toimittajat pääsivät taas ylistämään Nurmea, vaikka Willie Ritola juoksi 5000 metrillä uuden ennätyksen 14.31,0 ja paranteli väliaikoina kahta muutakin ennätystä. Myös kävelijä Willie Plant ylsi uuteen ennätykseen.

Nurmen aika oli jo 16. ennätys hänen Amerikan-kiertueellaan.

Itse asiassa joissakin lehdissä suurinta huomiota Nurmen ohella sai Joie Ray, joka voitti mailin hienolla ajalla jääden vain kaksi kymmenystä Nurmen maailmanennätyksestä. 

Paavo Nurmi, jonka kaksi edellistä kilpailua olivat olleet vilustumisen takia pettymyksiä, ei antanut kanssakilpailijoilleen tällä kertaa tasoitusta. Ilmar Prim ja August Fager jäivät suosiolla Nurmesta yli kierroksen, mutta Amerikan oma poika Verne Booth ei halunnut tulla kierroksella ohitetuksi ja hän kiri maalilinjalle ennen Nurmea (siis noin 140 metriä Nurmelle kuitenkin hävinneenä).

Paavo Nurmen markkina-arvo ei ollut kärsinyt parista vaatimattomammasta
kilpailusta, sillä hänen mahdollinen kilpailemisensa Fitchburgissa
oli jo paikallisen lehden pääuutinen!
Tämä Verne Boothin merkillinen pinnistys sai The Brooklyn Daily Eaglen toimittajan George Trevorin tekemään johtopäätöksen, että Nurmen vahvuus on vain kestävyydessä. Jos vain joku amerikkalaisista jaksaisi roikkua Nurmen mukana viimeiselle kierrokselle, niin silloin suomalainenkin olisi lyötävissä! Niinpä!

Kahden kilpailun ajan kestänyt pienoinen lama ei näyttänyt vaikuttaneen Nurmen maineeseen. Bostonin lähistöllä ilmestyvä Fitchburg Sentinel veti etusivun pääotsikoksi kilpailupäivänä 3.2.1925, että Nurmi saattaa keväällä tulla kaupunkiin juoksemaan!

Nurmen kilpailukaruselli oli taas täydessä vauhdissa, sillä seuraava kilpailu oli ohjelmassa heti keskiviikkona.


Ennätyslaskuri
nro 16: 2 ¼ mailia 10.19,0, kilpailu nro 12, voitto nro 11.


Ei kommentteja: