lauantai 21. helmikuuta 2015

Calvin Coolidge ja Paavo Nurmi tapasivat Valkoisessa talossa

21.2.1925 Kilpailu nro 20, voitto nro 18

Lauantain erikoinen tapaus oli vierailu Valkoisessa talossa presidentti Calvin Coolidgen vieraana. Urheilijaseurueeseen kuului Paavo Nurmen lisäksi kolme muuta kestävyysjuoksijaa: Illinois Athletic Clubin amerikkalainen Joie Ray ja suomalaiset Ilmar Primm ja Gunnar Nilsson. Lisäksi mukana oli amerikkalainen 10-ottelun olympiahopeamitalisti Emerson Norton.

New York Timesin lyhyessä uutisessa arvuuteltiin, millaista sananvaihtoa presidentin ja Nurmen välillä käytiin, kun juoksijasuuruuden ei oltu juuri englantia kuultu puhuvan.

Valkoisessa talossa käyntiin liittyy ikävä episodi, josta ei mielellään virallisesti puhuta. Ilmar Primille tarttui jotenkin Valkoisen talon pöytähopeita mukaan. Hän oli kleptomaani, joka ajatteli hyödyntää tilaisuutensa maksimaalisesti. Hänen aikeensa kuitenkin paljastuivat seurueen ollessa lähdössä pois. Onneksi! Nolo tilanne, joka tietenkin pilasi vierailun tunnelman.

Kaiken kaikkiaan tuo päivä ei ollut Nurmen parhaita. Liekö päivän värikkäät tapahtumat verottaneet hänen keskittymistään illan kilpailuun?

Illalla Nurmi voitti Verne Boothin Georgetownin yliopiston kisoissa 3000 jaardin tasoitusjuoksussa ajalla 7.46,4. Boothilla oli peräti 125 jaardin tasoitus! Jossakin lehdessä kerrottiin, että Nurmi epäonnistui ennätyksen rikkomisessa, toisessa kerrottiin, että Nurmi ei edes tavoitellut ennätystä. Jälkimmäinen ei voi pitää paikkaansa, sillä Nurmen aika on kuitenkin lähellä ennätystä.

Turkulaisjuoksijalla oli siinäkin mielessä huono päivä, että samoissa kisoissa Lloyd Hahn rikkoi 1500 metrin maailmanennätyksen ajallaan 3.55,8. Entinen ennätys oli Nurmen nimissä.


Ennätyslaskuri

Ennätyksiä 24, kilpailuja 20, voittoja 18

Ei kommentteja: