maanantai 16. helmikuuta 2015

Paavo Nurmi voitti Philadelphiassa maaradalla

16.2.1925 Kilpailu nro 19, voitto nro 17

Paavo Nurmen ainoa vastustaja on aika, joka on
muille kilpailijoille näkymätön.
Paavo Nurmi piti yhden välipäivän, mutta jatkoi jo maanantaina kiertuettaan Philadelphiassa, 100 mailin päässä New Yorkista. Nyt Nurmi kilpaili ensimmäisen kerran Amerikan-kiertueellaan maaradalla. Hänelle merkittiin kolme maaradan ennätystä: maili, 1 ¾ mailia ja 2 mailia.

Kilpailut järjestettiin Philadelphiassa osteopatiakorkeakoulun kilpailuissa 103. Cavalryn Armory-hallissa. New York Timesin uutisessa seuraavana päivänä kerrottiin, että rata oli niin heikko, että kaatumista piti varoa kaiken aikaa.

Nurmen voittoaika kahdella maililla oli 9.30,4, eli nyt matkaan kului pehmeällä radalla yli puoli minuuttia kauemmin kuin kaksi päivää aikaisemmin Madison Square Gardenissa. Mailin väliaika oli 4.35,4 ja 1 ¾ mailin väliaika 8.17,4. Nurmen jälkeen toiseksi tuli Jimmy Connolly ja kolmanneksi Gunnar Nilsson.

Myös Willie Ritola pääsi maaradan ennätysmieheksi, sillä 3 ¼ mailin matkalla hän sai ajan 15.38, joka alitti reilusti Hannes Kolehmaisen 12-vuotiaan ennätysajan 16.09,6.

Nurmen ja Ritolan ennätykset olivat siis vain rataennätyksiä, sillä erillisiä maarataennätyksiä ei Amerikassakaan virallisesti noteerattu. Tosin lehdet kyllä uutisoivat, että Nurmi teki taas ennätyksiä! Tämä ennätysnälkä aiheutti useammankin kerran hämmennystä. Tästä Philadelphian kilpailusta oli Suomessa muutenkin erilaisia käsityksiä, sillä Karikon ja Kosken kirjaan "Yksin aikaa vastaan" Nurmelle on merkitty erikseen mailin ja kahden mailin tulokset, ikään kuin hän olisi voittanut kaksi kilpailua. Kilpailuja oli kuitenkin vain yksi, ja mailin aika oli "vain" väliaika.


Paavo Nurmen ylivoimaisuuden selittämisessä mentiin jo niin pitkälle, että The Brooklyn Daily Eaglessa (17.2.1925) kuvitettiin Paavo Nurmi juoksemassa haamua, aikaa vastaan. Feg Murrayn piirros oli tehty toimittaja George Trevorin artikkelin perusteella. 

Artikkelin mukaan Nurmella, "Nurmercury", oli lähtöviivalla aina näkymätön vastustaja, jolla ei ollut rintanumeroa, ja jota muut eivät voineet nähdä. Tämä vastustaja oli aika.

Ennätyslaskuri


Ennätyksiä 24, kilpailuja 19, voittoja 17

Ei kommentteja: