maanantai 5. helmikuuta 2018

Kenen kanssa presidentti Urho Kekkonen poseeraa?

Löysin UKK-arkistosta merkillisen valokuvan. Tasavallan presidentti Urho Kekkonen poseeraa urheilujoukkueen kanssa Naantalin Kultarannassa. Kuvan tietojen mukaan kyseessä on vuosi 1956, siis Kekkosen ensimmäinen presidenttikesä.
Presidentti Urho Kekkonen, Kultaranta, vuosi 1956.
Ketkä poseeraavat Kekkosen kanssa?

Kuvassa pitäisi olla käsipalloilijoita. Yritin selvittää pitkän linjan käsipalloasiantuntijan Tapio Arposen avulla, voisiko kyseessä olla käsipallomaajoukkue. Tapio ei tunnistanut pelaajia. Eikä hänen selvitystyönsä tuonut tulosta. Se selvisi, että tuona kesänä ei pelattu Naantalissa mitään käsipallomaaotteluja.
Näyttäisi siltä, että kuvassa on kaksi valmentajaa, takana vasemmalla ja oikealla. Sitten olisi kymmenen pelaajaa. Rinnassa on leijona. Sen rintamerkin ja yhtenäisen asusteen perusteella voisi ajatella, että kyseessä olisi joku maajoukkue. Vai olisiko puolustusvoimien joukkue?
UKK-arkiston johtaja Pekka Lähteenkorva kumosi ehdotukseni, että kyseessä olisi turvamiesten joukkue. Tuskin kuvassa on varusmiehiäkään. Vaikka toisaalta, pelaajat ovat iältään suunnilleen samanikäisiä, parikymppisiä. Eli he olisivat syntyneet noin 1935–1938.
Luultavasti ainakin muutamat noista pelaajista ovat edelleen elossa. Ehkä he eivät käytä sosiaalista mediaa sillä perusteella, että 1936 syntynyt isäni ei käytä. Eli aivan helpolla tätä ei saa ratkaistua. Mutta olisi kyllä mukava selvittää, keitä kuvassa on, ja miksi tasavallan presidentti Urho Kekkonen on juuri tuossa porukassa poseeraamassa?

Kuvassa onkin lentopalloilijoita

Ystäväni Jani Nieminen jakoi kysymykseni Naantalilaisten Facebook-ryhmään. Muutamassa tunnissa ja ainakin yhden vuorokauden sisällä tuli ongelma ratkaistuksi.
Kyseessä on Kultarannan henkilökunnan ja Nesteen varaston henkilökunnan välinen lentopallo-ottelu. Näiden otteluiden pelaaminen aloitettiin J.K. Paasikiven aikana.Alarivissä Nesteen henkilökuntaa: 1. vasemmalta: Pauli Hietanen; 2. ei varmaa tietoa; 3. Reino Heiskari; 4. Jorma Häkkinen; 5. Raimo Likitalo ja 6. Pentti Suonpää. Yläriville ei löytynyt nimiä, mutta Kultarannan henkilökuntaa he ovat 1. oikealta mahd. autonkuljettaja, 2. oikealta puutarhuri, muut neljä joko veneenkuljettajia ja/tai turvallisuushenkilöstöä.

Lisäys 30.9.2018:

Ylärivissä oikealla autonkuljettaja Ragnar Lindblom (”mahdollisesti”) ja ylärivissä vasemmalla turvayksikön silloinen päällikkö Unto Laitinen.


5 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Ei jumaliste.. Vaarihan se siinä nuorena miehenä (35v jos vuosi on 1956). Alarivissä kolmas vasemmalta, kuten tekstissä lukee. Reino Heiskari syntyi joulukuussa 1920. Oli sotien jälkeen kultarannan henkivartioston upseereita. Oli myös aikaisemmin Mannerheimin henkivartija. En tiedä minä vuonna meni Nesteelle töihin mutta ei voinut olla paljoa tuota kuvaa ennen, voisi olla jopa sen jälkeen. Kuvassa saattaa tosiaan hyvinkin olla muita henkivartioston jäseniä. Henkivartioston henkilötiedot olivat salaisia (ja saattaisi ne olla vieläkin, mutta tuskin on enää ketään elossa). Selityksenä vähän outoon henkivartio - Neste matsiin saattaa olla että henkilökuntaa tosiaan muutti henkivartiostosta nesteelle töihin. Kiitos kun laitoit nettiin nimen kera niin että löysin kuvan. / Henkka

Aamulenkki kirjoitti...

Kiitos Henkka Reino Heiskarin mielenkiintoisten elämänkertatietojen täydentämisestä.
Se mitä kerrot vahvistaa kuvan mystisyyden. Ymmärrettävästi kuvaan ei Kekkosen aikana ole liitetty tarkkoja tietoja.
Tunsin takavuosina nyt jo edesmenneen toimittaja Ilkka Heiskarin Aamulehdestä. Mainio kaveri. Mahtoikohan hän olla sinulle sukua?

Unknown kirjoitti...

En tuntenut Ilkka Heiskaria mutta kun sukunimi oli Heiskari niin melko varmasti oli sukulainen.

hpy kirjoitti...

Vahvistan etta ylarivissa vasemmalla Unto Laitinen ja oikealla Ragnar Lindblom. Lindblomin vieressa Mikko Pentti, joka oli ainakin myohemmin Kultarannan alipuutarhuri. Muita en tunnista.

Unknown kirjoitti...

Isäni vanhoissa kuvissa on sama kuva. Hän oli Nesteellä töissä mutta kuvan otto hetkellä itse kuvaa ottamassa. Isäni oli Pentti Hujanen. Kuvasta tunnistan alh.vas. Pauli Hietanen ( kummisetäni) ja 4. on Jorma Häkkinen. Molemmat olivai perhetuttuja vanhemmilleni.