keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Paavo Nurmelle sataa haasteita, Newarkissa ennätykset nro 17 ja 18

4.2.1926 Kilpailu nro 13, ennätykset nro 17 ja 18

Paavo Nurmi voitti Gunnar Nilsonia ja August Fageria vastaan käymänsä kilpailun Newarkissa ja teki kaksi maailmanennätystä. 2 ½ mailin (4023 metriä) kilpailun voittoaika oli 11.59,8. Väliaika (10.55,0) 4000 jaardin kohdalla alitti englantilaisen Al Shrubbin 20 vuotta vanhan ennätyksen, mutta kahden ja puolen mailin loppuaika oli peräti 14,4 sekuntia huonompi kuin Willie Ritolan väliaika edellispäivänä Madison Square Gardenissa!

Nurmi ohitti 4000 metriä ajassa 11.55,6. Tällä metrimatkalla amerikkalaiset eivät olleet aiemmin ennätyksiä kirjanneet. Joillakin listoilla tämä on laskettu mukaan ennätyksiin, vaikka Ritolan vauhti edellispäivänä oli varmasti kovempi. Hänelle ei vain kellotettu tuolla kohtaa virallista väliaikaa. Kaikkia uutisia ei kirjoitettu paikallisissa lehdissä kahden ennätyksen pohjalta. Mutta olkoon, lasketaan nyt tässä myös metrimatkan aika ennätykseksi.

Nurmen tilastoihin merkittiin siis kaksi ennätystä, ja 12. voitto 13. kilpailussa.

Harrisburgissa ilmestynyt The Evening News kertoi, että Shrubb juoksi tuloksensa ulkoradalla. Shrubbin tulosta pidettiin vuosikaudet suorastaan ihmeellisenä tuloksena, ”magic time”.

Tämän viikon iso kilpailu on lauantaina edessä oleva Wilco A.C.:n 3000 metriä. Siitä on kirjoiteltu alkuviikolla jo runsaasti. Keskiviikkona Joie Ray vetäytyi tältä matkalta. Hän ilmoitti juoksevansa 1500 metriä ja haastavansa Paavo Nurmen. Ray antoi lehdille tiedoksi haasteensa, jonka mukaan hän oli vuosikaudet ollut valmis kilpailemaan ketä tahansa vastaan millä tahansa matkalla, joten nyt Nurmenkin tulisi ottaa hänen haasteensa vastaan tällä lyhyemmällä matkalla.

Manageri Hugo Quist kuitenkin kertoi (Logansport Pharos-Tribune, 5.2.1925), että Nurmi ei voi tällä aikataululla mitenkään muuttaa kilpailuohjelmaansa. Hän on valmistautunut juoksemaan lauantaina pidemmän matkan.

Muitakin haasteita oli ilmassa. Olympiavoittaja Charlie Paddock oli esittänyt Paavolle haasteen 100 jaardin tasoitusjuoksuun. Paavo saisi viisi jaardia eteen. Paddockilla oli nimissään 100 ja 200 metrin ja vastaavien jaardimatkojen maailmanennätykset, joten haaste ei ollut Nurmen kannalta mitenkään mielekäs.

Nurmelle alettiin puuhata myös 800 metrin kilpailua parasta amerikkalaista puolimaileria Al Helffrichiä vastaan. Lisäksi lehdissä kirjoitettiin, että Paavo oli kutsuttu juoksemaan Pariisin oopperaan, minne rakennettaisiin häntä varten 200 metriä pitkä juoksurata.

Paavo Nurmen elämäntarinaa kerrottiin jatkokertomuksena mm. Lincoln Evening Journalissa. Charles E. Parker oli kirjoittanut tarinan, ja se esiteltiin ikään kuin Parker olisi haastatellut Nurmea. Ehkä joku haastattelutilanne oli ollutkin. Käytännössä Parker lienee saanut apua tekstin tekemiseen monilta suomalaisilta. New Yorkissa asui tuolloin 4000 suomalaista, ja siellä ilmestyi kuusi suomalaista sanomalehteä, neljä suomen ja kaksi ruotsin kielellä. Avustajia ja taustojen kertojia oli siis runsaasti.

Paavo kertoi Parkerin jutussa muun muassa, että hän söi ensimmäisen kerran lihaa vasta 18-vuotiaana. Suunnilleen samoihin aikoihin hän alkoi juoda kahvia.

Ennätyslaskuri
nro 17: 4000 jaardia 10.55,0
nro 18: 4000 metriä 11.55,6

Ei kommentteja: