torstai 22. tammikuuta 2015

Timo Mäkisen Monte Carlon voitosta 50 vuotta

Suomalaisen moottoriurheilun yksi suurimmista legendoista Timo Mäkinen, 76, valittiin Urheilugaalassa Suomen Urheilun Hall of Fame -galleriaan ensimmäisenä moottoriurheilijana.

Timo Mäkinen (oik.) ja Pertti Ukkola valittiin
Suomen Urheilun Hall of Fame -galleriaan Urheilugaalassa.
Kuva: Aapo Laiho / EMG
Huomenna alkaa Monte Carlon ralli, jonka Timo Mäkinen voitti ensimmäisenä suomalaiskuljettana 50 vuotta sitten. Hän näytti tien, ja sen jälkeen sinne kärkeen on Monte Carlossa ajanut runsaasti suomalaiskuljettajia: Pauli Toivonen 1966, Rauno Aaltonen 1967, Ari Vatanen 1985, Henri Toivonen 1986, Tommi Mäkinen 1999–2002, Marcus Grönholm 2006 ja Mikko Hirvonen 2010.

Timo Mäkisen ajaessa 1960-luvulla kuljettajat kilpailivat vain yksittäisten rallien voitosta, kuljettajien maailmanmestaruudesta ajettiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1979. Tämän vuoksi nämä yksittäiset voitot olivat ehkä isommassa roolissa kuin tänä päivänä, kun pisteitä lasketaan kokonaiskilpailua ajatellen.

Timo Mäkisen suuria hetkiä Monte Carlon valloituksen ohella olivat neljä voittoa Suurajoissa 1965–67 ja 1973. Pekka Keskitalo oli kartturina kolmessa peräkkäisessä Suurajojen voitossa ja Henry Liddon siinä neljännessä.

Urheilun historiaan Timo Mäkinen jää ajettuaan Ouninpohjan pikataipaleen lähes kokonaan uskomattomalla tavalla konepelti pystyssä vuonna 1967. Kannatti taistella, tuloksena oli kolmas peräkkäinen voitto Suurajoissa! Urheilumuseon johtaja Pekka Honkanen kertoo oheisella videolla lisää Timo Mäkisestä ja muun muassa tuosta Ouninpohjan pikataipaleesta.


Timo Mäkisen ohella Hall of Fame -galleriaan valittiin tällä kertaa painin olympiavoittaja, maailmanmestari ja Euroopan mestari Pertti Ukkola, 64, ja koripallon legendaarinen, jo edesmennyt, valmentaja Robert "Petteri" Petersen. Ukkolan ansiot olivat kunniakkaiden painiperinteiden jatkamisessa, kun taas Peterseniä voisi luonnehtia uuden lajin levittäjäksi ja innostajaksi. Hän oli koripallomaajoukkueen valmennusryhmässä muun muassa Helsingin 1952 ja Tokion 1964 olympiakisoissa.

Ei kommentteja: