tiistai 27. tammikuuta 2015

Paavo Nurmi voitti Millrose Gamesissa ennätysajalla

27.1.1925 Millrose Games Kilpailu nro 8, ennätys nro 13

Paavo Nurmi piti kaksi välipäivää kilpailuista hävittyään tasoitusjuoksun lauantaina 24.1. Gunnar Nilssonille. Tiistaina kilpailtiin Madison Square Gardenissa, samassa paikassa, mistä koko kilpailukiertue oli loppiaisena alkanut. Kyseessä oli kaksipäiväisten Millrose A.A. Games –kisojen ensimmäinen päivä.

Nyt ei annettu tasoituksia. Viivalle asettui koko amerikkalaisten parhaimmisto: Joie Ray, Jimmy Connolly, Lloyd Hahn ja Leo Larrivee. Oltiin Nurmen normaalin skaalan alapuolella, sillä matkana oli vain ¾ mailia. Nyt olisi kaikkien aikojen mahdollisuus juosta karkuun tavallisesi pidemmillä matkoilla viihtyneeltä suomalaiselta. Ray piti vauhtia, Hahn seurasi tuntumassa. Mutta niin siinä kävi, että Paavo Nurmi korjasi hedelmät ja voitti seitsemännen kerran kahdeksassa kilpailussa ja teki jo 13. uuden ennätyksen!

The Ogdensburg Republican Journal ei empinyt nostaa
Paavo Nurmen ennätystä urheilun pääuutiseksi. 
Paavo Nurmen aika ¾ maililla oli 3.03,8. Karikko ja Koski arvioivat kirjassa “Yksin aikaa vastaan”, että se olisi vastannut maililla aikaa 4.10. Siis kovempi aika kuin silloinen mailin maailmanennätys!

Pettynyt Ray jäi kymmenkunta jaardia, erinomaisesti (!!) juossut Connolly tuli maaliin kolmantena ja hänen jälkeensä Hahn ja Larrivee.

Nurmen ennätysjuoksun lisäksi Willie Ritola rikkoi ennätyksiä kolmella maililla kovalla ajalla 14.04. Väliaikoina syntyi ennätykset 2 1/4 maililla, 2 1/2 maililla ja 2 3/4 maililla. Tavallaan hankalatilanne toimittajille, kumpi suomalainen nostetaan otsikkoon? 

Seuraavan päivän Ogdensburg Republican Journal ei empinyt. Kaikki kolme otsikkoa käsittelivät Paavo Nurmea, samoin uutistoimisto AP:n toimittajan juttuunsa kirjoittama ingressi. 

Paavo Nurmi oli kiistaton ykkösuutinen, muu oli vain täytettä. Republican Journalin pääotsikossa Nurmi ei ollut enää kilpailukiertueella, vaan nyt puhuttiin jo "invaasiosta".


Ennätyslaskuri
nro 13: 3/4 mailia 3.03,8


Ei kommentteja: