perjantai 23. tammikuuta 2015

Paavo Nurmi valmistautui Brooklynin kisaan

Paavo Nurmen Amerikan-kiertueen 1925 yhteydessä on muutamien kilpailutietojen osalta epäselvyyttä. Yksi ongelmallinen päivä on 23.1.1925. Paavo Karikko ja Mauno Koski kertovat kahdessa kirjassaan vuosilta 1965 ja 1975, että Paavo juoksi silloin 2000 metriä ilman maailmanennätystä. Toisaalta Antero Raevuoren kirjassa (1997) kerrotaan, että Paavo olisi juossut silloin 2000 jaardia ajassa 5.04,4.

Olen lukenut tarkkaan amerikkalaisia sanomalehtiä ja tullut kuitenkin siihen tulokseen, että Paavolla ei ollut kilpailua 23. tammikuuta. Sellaisesta ei ole lehdissä mainintaa. Sen sijaan lehdet ennakoivat jo seuraavan päivän Brooklynin kilpailua. 

Paavo Nurmi kättelee vasen käsi taskussa Ogden Daily Eaglessa julkaistussa kuvassa ruotsalaista Axel Nordquistia, joka oli ilmeisesti New Yorkissa toiminut ruotsalainen toimittaja ja urheilumies. Nordquist on juuri antanut Nurmelle "hopeisen juomakupin", josta on hyvä juoda junamatkoilla. Eli jonkinlainen termospullo kenties?
Mistä tällainen virhe olisi voinut syntyä? Sen ajan tilastointi oli tietenkin melko epätarkkaa. Toisaalta edellämainituissa kirjoissa tilastot ovat perustuneet suomalaisissa lehdissä kerrottuihin uutisiin ja lehtileikkeisiin. Amerikasta tulleet tiedot ja uutiset olivat lyhyitä, epätarkkoja, ja vuorokaudet menivät toimituksissa helposti sekaisin.

Tätä haamutulosta ei löydy esimerkiksi ruotsalaisen toimittajan ja yleisurheilun tuntijan Axel Nordquistin keväällä 1925 kokoamista tilastoista. Luotan siihen, että Axel on ollut tässä kohtaa tarkka.

Nordquist seurasi Nurmen kilpailuja ja hän oli muun muassa tammikuun alussa läsnä ruotsalaisten liikemiesten järjestämällä vastaanotolla, jonka yhteydessä Paavo oli syönyt suurella ruokahalulla kaikkia tarjolla olleita ruokia. Kun myyttisten lehtitarinoiden mukaan Nurmi syö vain tummaa leipää ja kuivaa kalaa, niin ruotsalaisilla oli toisenlainen kokemusperäinen tieto. Itse asiassa Paavo oli maistanut myös ruotsalaista punssia!

Vastaanotto järjestettiin Gustav Wedinin ja hänen vaimonsa kotona. Oheisessa valokuvassa Axel Nordquist kättelee Paavo Nurmea. Kuvassa keskellä on ilmeisesti emäntä, rouva Wedin, ja arvelen isännän, Gustav Wedinin olevan seurueen pisin mies. Kuvassa näkyvät nuoret neidot ovat ilmeisesti Wedinien tyttäriä, ja mahdollisesti vasemmassa reunassa suoraan kameraan katsova nuorukainen olisi heidän poikansa. Taustalla näyttää olevan Ruotsin lippu, mutta pöytä oli katettu Paavo Nurmen kunniaksi sinivalkoiseksi.

Paavo Nurmi oli jo aikaisemminkin ollut korkean tason vastaanotolla. Wanamaker-tavaratalon johtajat olivat nimittäin tavanneet Paavon ilmeisesti jo joulukuussa. Siitä minulla ei ole nyt tarkkaa tietoa, oliko myös tavarataloketjun omistaja Rodman Wanamaker tuolloin paikalla. Veikkaanpa, että kyllä hänkin on halunnut maailman parhaan juoksijan kanssa aterioida.


Ei kommentteja: