keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Paavo Nurmi voitti Wanamaker Trophyn

28.1.1925 Kilpailu nro 9, ennätykset nro 14 ja 15

Millrose A.A. Gamesin toisen päivän kilpailuja Madison Square Gardenissa seurasi 12.000 katsojaa. The  Ogden Republican Journal julkaisi uutistoimisto AP:n toimittajan raportin, jossa kuvattiin Paavon Nurmen juoksua ”in another amazing flash of speed that left all opponents far behind”, eli uusi hämmästyttävä nopeuden välähdys, jolla vastustajat jäivät kauas taakse!

Jos on ollut täydessä hallissa tunnelmaa, niin on noita uutisiakin seuraavan päivän lehdestä ollut mielenkiintoista lukea!

Rodman Wanamaker Trophy oli palkintona puolentoista mailin kilpailussa.  Amerikkalaisella Joie Rayllä oli oma historiallinen kiinnityksensä voittoon, sillä hän oli voittanut kuusi edellistä Wanamaker Trophyä. Nurmi tiesi, että tällä kilpailulla on Yhdysvalloissa poikkeuksellinen arvo, sillä hän oli tavannut jo noin kuukautta aikaisemmin Wanamaker-tavaratalon johtajat. Silloin oli varmasti sovittu kilpailemisesta Millrose Gamesissa.

The Ogden Republican Journal kuvasi
Nurmen vauhtia "nopeuden välähdykseksi".
Rodman Wanamaker oli tavarataloketjun perustajan poika, joka käytti urheilua ja musiikkia tavarataloketjunsa markkinoinnissa ja tunnetuksi tekemisessä taitavasti hyväkseen. Esimerkiksi yksi golfin neljästä pääturnauksesta, majorista, oli perustettu vuonna 1916 Rodman Wanamakerin aloitteesta. Näin syntyi PGA Championship -turnaus, jossa Mikko Ilonen viime kesänä sijoittui seitsemänneksi.

Mutta takaisin siihen vuoden 1925 kilpailuun, jossa Nurmen vaarallisin vastustaja Joie Ray joutui Nurmen uhkarohkean taktiikan uhriksi: Nurmi juoksi Rayltä jalat alta. Nurmi porhalsi puoli mailia aivan käsittämätöntä, neljän minuutin loppuaikaan maililla tähtäävää vauhtia. Ennen kuin puoli mailia oli täynnä tuota mieletöntä ravia, Ray keskeytti.

Tuolloin mailin maailmanennätys oli 4.13, ja ensimmäisen kerran maililla onnistuttiin neljän minuutin alittamisessa vasta vuonna 1954.

The Brooklyn Daily Eaglen erinomainen urheilutoimittaja George Trevor julkaisi selostuksessaan kilpailun väliajat, jotka paljastavat Nurmen kylmäverisen taktiikan. Tarkoituksena oli ottaa Raylta luulot pois heti alussa, mikä sitten onnistuikin. 1 ¼ mailin väliaika 5.30,2 paransi Rayn vanhaa ennätystä kolmella sekunnilla, ja 1 ½ mailin (2414 metriä) loppuaika 6.39,4  paransi Rayn ennätystä reilulla kahdella sekunnilla.

Paavo Nurmen väliajat (sulussa ajat neljännesmaileittain):
¼ mailia 1.02,2 (102,2)
½ mailia 2.08,6 (1.06,2)
¾ mailia 3.15,2 (1.06,6)
1 maili 4.22,8 (1.07,6)
1 ¼ mailia 5.30,2 (1.07,4)
1 ½ mailia 6.39,4 (1.09,2)

Amerikkalaiset saivat juhlia myös omaa sankaria, kun kävelijä Willie Plant kukisti kuuluisan italialaisen Uno Frigeron. Ilmeisesti Nurmen ja Ritolan jatkuvat voitot alkoivat vähitellen olla puuduttavia, kun amerikkalaisista ei ollut mitään vastusta. Esimerkiksi toimittaja George Trevor luonnehti Nurmen kilpailemista monotoniseksi, kun aina syntyy ennätys! Niinpä amerikkalaiskävelijän voitto sai ison roolin uutisoinnissa.

Ennätyslaskuri
nro 14: 1 1/4 mailia 5.30,2
nro 15: 1 ½ mailia 6.39,4


Ei kommentteja: