perjantai 16. tammikuuta 2015

Paavo Nurmi voitti Chicagossa ennätysajalla

16.1.1925 Kilpailu nro 4, ennätys nro 7

Paavo Nurmi matkusti yöjunalla, Pullmanilla, pyöreät 1000 mailia Chicagoon. Rautatieasemalla hän hyppäsi odottavaan taksiin, juoksi Joie Rayn kotihallissa maailmanennätyksen ja kiirehti takaisin rautatieasemalle. Se oli Chicago kolmessa tunnissa!

Phantom Finn juoksi jo seitsemännen ennätyksen Chicagossa. Ennätyksen
lisäksi tärkeää oli Joie Rayn voittaminen (ks. Times Herald alla).
New Yorkin lehdet kirjoittivat Nurmen hurjasta matkaohjelmasta muun muassa siinä tarkoituksessa, että yleisölle haluttiin vahvistaa, että juna tuo hänet varmasti seuraavaksi illaksi takaisin New Yorkiin, Fordhamin yliopiston kilpailuihin.

Uuden 1 3/4 mailin (2816 metriä) ennätyksen ohella iso asia oli Rayn kukistaminen kotiyleisönsä edessä. Tämän asian nosti Times Herald otsikkoonsa. Ensimmäisen kerran Ray oli kukistunut avauskilpailussa loppiaisena.

Antero Raevuori kuvaa kirjassaan "Paavo Nurmi, juoksijain kuningas", kuinka Chicagossa odotti yllätys: järjestäjät olivat rakentaneet lisäkatsomoa ja lyhentäneet juoksurataa. Nurmen periaate oli, että hän ei juokse 140 metriä lyhyemmillä radoilla. Chicagon väliajatkin oli junassa laskettu oletetun kierrosmitan mukaan. Pattitilanne laukesi vasta, kun Nurmi antoi periksi ja astui radalle. Siinä oli manageri Hugo Qvistkin hetken aikaa vaikeassa välikädessä.

Mutta mikä pahinta, Nurmen kilpailun startti myöhästyi varttitunnin, koska järjestäjät halusivat ennen kilpailua palkita "the world´s greatest runner", maailman parhaan juoksijan – Joie Rayn! Starttia odottava Nurmi kiehui, ja lisäksi hän mietti kuumeisesti, kuinka hän ehtii takaisin junaan, jonka lähtöön oli enää alle tunti aikaa, eikä kilpailun starttia päästy mokomien juhlallisuuksien vuoksi tekemään!

Kilpailumatkan oli alkujaan tarkoitus olla maili, joka olisi suosinut Joie Rayta. Nurmi oli ilmoittanut, että hän haluaa juosta pidemmän matkan. Kilpailumatkaa venytettiin Nurmen vaatimuksesta ja näin siitä tuli "special mile and three quarter race", 1 3/4 mailia, eli 2816 metriä. Lehtitiedot kertoivat, että Nurmen voittoaika 7.55,4 siirsi ennätyksen pois Joie Rayltä. Itse asiassa Nurmi oli jo edellisiltana ottanut ennätyksen omiin nimiinsä New Yorkissa. Eli uusi ennätys syntyi, mutta entinen haltija oli Nurmi itse.

Ennätyslaskuri
Ennätys                             matka                               aika

Nro 7                                1 3/4 mailia                      7.55,4          

Ei kommentteja: