sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kiinalaisvoitto Volvo China Openissa tuli kriittisellä hetkellä

Golfin Euroopan kiertueen ensimmäinen kiinalainen voittaja Kiinassa, Volvo China Openissa, kruunattiin sunnuntaina lajin kannalta hyvin kriittisellä hetkellä. Helpottunut Wu Ashun, 29, sai ottaa onnittelut vastaan sen jälkeen, kun viimeisessä ryhmässä pelannut englantilainen David Howell teki viimeiselle reiälle bogin.

On mielenkiintoista nähdä, aloittaako Wu kiinalaisten vyöryn golfin ammattilaiskisojen kärkipaikoille. Veikkaanpa, että siihen vyöryyn menee vielä monta vuotta.

The Telegraphissa oli tällä viikolla James Corriganin artikkeli (linkki artikkeliin) siitä, kuinka Kiinan kansantasavallan presidentti Xi Jingping on aloittanut valtavan golfin vastaisen kampanjan maassaan. Presidentin silmissä golf rinnastuu virkamiesten korruptioon eikä hän halua virkamiestensä sekaantuvan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman peliin.

Presidentti Xin kampanja alkoi vajaa kuukausi sitten ilmoituksella 66 "laittoman" golfkentän sulkemisesta. Dan Washburn, joka on julkaissut kirjan The Forbidden Game: Golf and the Chinese Dream, kirjoitti tämän kuun alussa CNN Moneyn nettisivuilla Kiinan paluusta takaisin puhemies Maon 1960-luvulle, jolloin golf kiellettiin Kiinassa "miljonäärien pelinä".

Golfin vastainen kampanja alkoi samoihin aikoihin, kun Tiger Woodsin oli kerrottu sijoittavan lähes 17 miljoonaa dollaria pekingiläisen golfkohteen muokkaamiseen ja rakentamiseen. Woodsin oli tarkoitus viime viikolla julkistaa suunnitelmiaan, mutta ilmeisesti presidentti Xin nostattama "takatalvi" sotkee Tigerin operaatiota. Ainakaan minun silmiini ei osunut uutisia Tigerin rakennusprojektista.

Tätä taustaa vasten Wun voitto Volvo China Openissa tuli lajin kannalta kriittisellä hetkellä. On tärkeä osoittaa maan johdolle, että kiinalaiset voivat olla tässä lajissa yhtä hyviä kuin eurooppalaiset tai amerikkalaiset. Toisaalta Wun voi olla vaikea saada julkista tunnustusta hienosta voitostaan ainakaan viranomaisten suunnalta.

Dan Washburn kertoo, että Guangdongin maakunnassa on otettu käyttöön erityinen ilmiantopuhelin, jos viranomaisten havaitaan pelaavan golfia. Sen johdosta golfia harrastavien virkamiesten täytyykin käydä pelaamassa väärällä nimellä.

Ainakin yksi kaupallisen ministeriön korkea virkamies on nostettu varoittavaksi esimerkiksi siitä, että hän oli osallistunut "yrityksen golftapahtumaan". Washburn kirjoittaa, että Kiinassa on menossa sellainen vaihe, jossa tutkintaan joutuminen tarkoittaa käytännössä syylliseksi julistamista.

Olympiakisojen ansiosta golfin asema on Kiinassa kuitenkin jollain tavalla turvattu. Kiinan valtionjohto janoaa olympiamenestystä, ja ensi vuonna sitä on mahdollista saada Rio de Janeiron kisoissa myös golfista.

Eikä golf Kiinasta lopu, vaikka 66 kenttää suljettaisiinkin. Maahan jää edelleen yli 500 kenttää!


Ei kommentteja: