sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Paavo Nurmi jätti hopi-intiaanit vaivatta taakseen Los Angelesissa

25.4.1925 Kilpailu numero 46, voitto numero 43

Paavo Nurmi kilpaili lauantaina 25.4. Los Angelesissa kahdeksaa hopi-intiaania vastaan. Coliseumilla 30 000 katsojan, joidenkin lähteiden mukaan jopa 40 000 katsojan edessä juostussa kilpailussa Nurmi jätti intiaanit kolmen mailin kilpailussa kauas taakseen ja askelsi voittoon mukavalla ajalla 14.15,9. Amerikan ulkoradoilla ei ollut aiemmin juostu yhtä kovaa.

Kun Paavo Nurmi oli tammi-helmikuussa tehnyt selväksi, että amerikkalaisten parhaimmilla juoksijoilla ei ole mahdollisuuksia häntä vastaan, keksi ilmeisesti jonkinlaiseksi manageriksi siirtynyt 100 metrin olympiavoittaja Charles Paddock järjestää Paavo Nurmen vastustajiksi kestävyydestään tunnettuja intiaaneja.

Ennen juoksun alkua intiaaniurhot kättelivät sulkapäähineiset heimopäälliköt, jotka tietenkin toivoivat omien juoksijoidensa menestystä. Lyhyen ja äänettömän filmitallennuksen voi katsoa täältä.

Oakland Tribunen mukaan Nurmea vastassa oli nimenomaan hopi-intiaaneja. Toisissa lähteissä mainitaan, että Nurmi juoksi Shearman-intiaaneja vastaan. Tästä todisteena intiaanien paidoissa oli iso S-kirjain. Ehkä intiaanit tulivat Shearman-nimisestä reservaatista?

Joka tapauksessa intiaaneja vastaan juokseminen oli erikoinen, sirkusmainen tempaus. Katsojien joukossa on voinut vuonna 1925 olla ihmisiä, jotka itse tai joiden sukulaiset olivat noin 40 vuotta aikaisemmin todella juosseet intiaaneja pakoon.

Toisaalta rotu-opit olivat muodikkaita 1920-luvulla. Valkoihoisen suurjuoksijan suvereeni voitto "alemman rodun" edustajista on saattanut lämmittää joitakin paikalla olleita katsojia ja vahvistaa rotuopillista ajattelua "ylemmästä" ja "alemmasta" rodusta. Paavo Nurmella itsellään tuskin on ollut mitään tietoa tällaisista konnotaatioista.

Tätä rotuasiaa pitää tarkastella nimenomaan historiallisesta perspektiivistä. Samaan aikaan, kun Nurmi juoksi intiaanien kanssa, käytiin Tennesseessä kuuluisaa Daytonin apinaoikeudenkäyntiä. Oikeudenkäynnissä oli kyse siitä, oliko John Scoles -niminen opettaja rikkonut osavaltion lakia opettaessaan valtion koulussa kehitysoppia. Amerikansuomalainen kuplettilaulaja Antti Syrjäniemi levytti muutama vuosi myöhemmin tämän oikeudenkäynnin innoittamana menestyskappaleensa, "Daytonin apinajutun".

Samoissa kilpailuissa amerikkalaistunut Jonni Myyrä voitti keihäänheiton. Myyrä oli voittanut keihäässä olympiakultaa 1920 ja 1924. Myyrällä oli epäonnea yritystoiminnassa ja hän poistui hämärissä oloissa Pariisin olympiakisoista Amerikkaan mukanaan pankin rahat. Se on kuitenkin toinen tarina.

Ennätyslaskuri
Kilpailuja 46, ennätyksiä 29

Ei kommentteja: