lauantai 31. lokakuuta 2015

Mixu Paatelaiselle voitto nro 1 Dundee Unitedissa

Oletteko koskaan miettineet, kuka on tunnetuin suomalainen Skotlannissa. Sauli Niinistö? Jean Sibelius? Teemu Selänne? Ei, ei ja ei. Skotlannissa vuosikaudet asunut jalkapallomaajoukkueen entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen on aivan omassa luokassaan. Hänet voisi hyvin nimittää jonkinlaiseksi Suomen kunniakonsuliksi Skotlannissa, sen tason Suomi-peeärrää hän siellä tekee.

Paatelainen aloitti pari viikkoa sitten työt Skotlannin Valioliigassa viimeisenä olevan Dundee Unitedin päävalmentajana. Paatelaiselle kyseessä oli ainakin jossain määrin vanha kunniavelka, sillä hän siirtyi nuorena pelaajana samaan seuraan Valkeakosken Hakasta. Dundee Unitedissa hän pelasi vuodet 1987–1992 ja teki 133 ottelussa 33 maalia. Niiden ansiosta hänet on valittu seuran Hall of Fameen.

Puhe kunniavelasta voi tuntua turhan sentimentaaliselta, kun puhutaan ammattiurheilusta. Mutta uskokaa pois! Kyllä tunneasiat vaikuttavat myös ammattilaisiin. Ja jos joku ajattelee, että Mixulla ei olisi tunteita, niin kannattaa miettiä kahteen kertaan. Voi jopa olla, että hänellä on niitä tunteita liiaksikin.

Mixu Paatelainen tuntee skotlantilaisen elämäntavan,
johon kuuluvat jalkapallo ja golf. Olen kerran pelannut
Mixun vieraana hänen kotikentällään.
Toisaalta Mixu ajautui maajoukkueen päävalmentajana pahaan umpikujaan. Äänekkäät fanit kääntyivät häntä vastaan, kun EM-karsinnassa pilviin karanneet odotukset eivät toteutuneetkaan. Maajoukkueen fanien käyttäytymisen täytyi tuntua todella pahalta aikanaan 70 maaottelua pelanneesta legendasta.

Tavallaan ymmärrän, että Palloliiton hallituksen piti toimia keväällä. Mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että suomalaista jalkapalloa potkut eivät vieneet eteenpäin, vaan taaksepäin. Sitä on kuitenkin turha enää jossitella. Paatelainen tekee nyt töitä Skotlannissa, ja piste.

Joukkueen valmentaminen on siitä erikoista, että valmentajan pitää käyttää monenlaisia keinoja, muutakin kuin kehumista. Dundee hävisi Mixun ensimmäisen ottelun Heartsille 0–1, ja sen jälkeen tuli sarjajohtaja Celticiltä nokkaan 5–0. Celtic-tappion jälkeen Mixu sanoi, että oman joukkueen peliesitys oli roskaa. Tätä tuomiota media vatvoi, ja Mixu heitti vielä löylyä lisää samasta luukusta: joukkueeseen on tulossa muutoksia!

Viesti meni perille, ja joukkue taisteli lauantaina Mixulle ensimmäisen voiton (1–0) vastassa olleesta Ross Countystä. Syyskuun ja lokakuun liigassa ilman voittoja pelannut United palkitsi näin valmentajan lisäksi Tannadice Parkin 5500 katsojaa.

Toivoa on vielä, että United pystyy nousemaan alhosta ja säilyttämään sarjapaikkansa ilman karsintoja. Yksi voitto ei vielä siihen riitä.


Mutta sitä avausvoittoa on syytä juhlistaa. En kyllä tiedä, miten Mixu juhlii. Ehkä hän suo itselleen nopean yhdeksän reiän golfkierroksen kotinsa lähellä sijaitsevalla Burntislandin historiallisella golfklubilla.

Ei kommentteja: