tiistai 27. lokakuuta 2015

Irlannin vanhin golfklubi on pian 135-vuotias

Suomessa on kaksi irlantilaisen golfin verratonta asiantuntijaa, Tomi Paju ja Jari Laakkio. He tuntevat suuren osan Irlannin ja Pohjois-Irlannin lähes 400 golfkentästä ja lähes kaikki vihreän saaren links-kentät.

Craigavad House on Royal Belfast Golf Clubin jämerä klubitalo.
Vierailin hiljattain heidän johtamansa ryhmän mukana Royal Belfast Golf Clubilla, joka on Irlannin vanhin golfklubi. Se aloitti toimintansa jo vuonna 1881, siis pian 135 vuotta sitten.  Nykyisessä klubitalossa on erikseen ”formal”-oleskelutilat, jonne tavallisesti pukeudutaan pikkutakkiin, ja ”normal”-puoli, jonne voi mennä villapuserossakin. Klubihuoneiston seiniltä löytyy vaikuttavia valokuvia Irlannin golfin historiasta.

Irlannin golfin perustajiksi luetaan kolme herraa: Thomas Sinclair, kapteeni Harrison ja Mr. Baillie. Thomas Sinclair lomaili ja pelasi golfia kesällä 1881 St Andrews’ssa ja kotiin palattuaan hän haki käsiinsä Musselburghista Irlantiin muuttaneen skotti George L. Baillien. Sinclair teki aloitteen seuran, Belfast Golf Club, perustamisesta. John Harrison antoi seuran käyttöön korvauksetta maitaan Kinnegarista, jonne Baillien johdolla rakennettiin nopeasti 6-reikäinen golfkenttä. Harrisonista tuli marraskuussa perustetun klubin ensimmäinen puheenjohtaja, Bailliesta rahastonhoitaja, ja Sinclairista klubin ensimmäinen kapteeni.

Kinnegarin kenttä sijaitsi ymmärtääkseni nykyisen Holywood Golf Clubin seutuvilla, mutta lähempänä rantaa. Kentän rakentamisessa ei liikoja aikailtu, ja niinpä ensimmäinen kilpailu voitiin järjestää jo tapaninpäivänä 1881.

Kun Walesin prinssi vieraili Irlannissa vuonna 1885, golfarit olivat aktiivisia ja pyysivät tulevan kuningas Edward VII:n kenttänsä suojelijaksi. Näin siitä tuli Royal Belfast Golf Club.

Tapasin irlantilaisen 1970-luvun tähtipelaajan
Eddie Pollandin San Roguen golfklubilla
Espanjassa.
Seura muutti ensimmäisen maailmansodan jälkeen nykyiselle paikalleen, viitisen kilometriä itään alkuperäisen kentän sijainnista. Päärakennukseksi tuli 1851–52 uusklassiseen tyyliin rakennettu Craigavad House, joka toimii tänäkin päivänä klubirakennuksena.

Uuden kentän suunnittelijaksi kutsuttiin englantilainen golfkenttäsuunnittelun huippunimi Harry S. Colt. Uusi kenttä voitiin avata pelaajille syyskuussa 1926. Ensi vuonna tulee siis kuluneeksi 90 vuotta golfin peluuta nykyisissä maisemissa.

Kirjassani Golf, suuret turnaukset, suuret voittajat (Auditorium 2015) kerron hieman myös irlantilaisen golfin historiasta. Tapasin muutama vuosi sitten Espanjassa Eddie Pollandin, joka pelasi vuonna 1973 Ryder Cupissa. Polland on lähtöisin Newcastlesta, joka on County Downin alueella sijaitseva pikkukaupunki. Hän pelasi myös useita kertoja World Cupissa, mutta ei yltänyt suurvoittoihin hyvistä yrityksistä huolimatta.

Polland kertoi, että hän on asettunut pysyvästi Espanjaan. Mieli ei kaipaa enää sateiseen ja viileään Irlantiin.

Sittemmin Irlannin golf on asettunut aivan golfmaailman kirkkaimmalle huipulle, kun Padraig Harrington, Darren Clarke, Graeme McDowell ja Rory McIlroy ovat yltäneet muutaman vuoden sisällä useisiin major-voittoihin.

The Open palaa Pohjois-Irlantiin vuonna 2019


The Openin paluu yli 60 vuoden jälkeen Royal Portrushiin
 vuonna 2019 oli iso uutinen Pohjois-Irlannissa.
Irlannin golfin suuri vuosi oli 1951, jolloin Royal Portrush isännöi British Open –turnausta. Se on toistaiseksi ainoa kerta, kun The Open on päästetty pois Britannian pääsaarelta. 

Niinpä Irlannissa onkin suuri innostus siitä, että The Open palaa Royal Portrushin kentälle vuonna 2019. Tämä asia sai lopullisen sinetin samaan aikaan, kun olimme pelimatkalla Irlannissa.


Suomessa ei ehkä aivan käsitetä, miten isosta asiasta major-turnauksen isännöinnissä on kyse, mutta paikalliset lehdet kirjoittivat tästä tulevasta suurtapahtumasta painomustetta säästämättä. Irlannin pohjoisosissa odotetaan jo nyt innokkaasti The Openia, 200 000 kisaturistia, ja heidän mukanaan tuomia puntia.

Ei kommentteja: