maanantai 22. kesäkuuta 2015

Masters-voittaja Jordan Spieth teki historiaa US Openissa

Golfin 115. US Open oli huikea jännitysnäytelmä, joka päättyi amerikkalaisen Jordan Spiethin juhliin dramaattisten vaiheiden jälkeen. 

21-vuotiaasta Spiethistä tuli vasta kuudes pelaaja, joka on voittanut samana vuonna Mastersin ja US Openin. Edellisen kerran samaan on pystynyt Tiger Woods vuonna 2002.

US Openin voitto ratkesi dramaattisesti viimeisellä viheriöllä sen jälkeen, kun Jordan Spieth menetti 17. väylän tuplaboginsa jälkeen varmalta tuntuneen johtonsa. Caddiensa Michael Grellerin tuella Spieth onnistui nollaamaan tilanteen ja pääsi yrittämään viimeisellä väylällä jopa eagle-tulosta. Birdien jälkeen hänen tuloksekseen kirjattiin 275 (68,67, 71, 69) eli hän pelasi viisi alle.

Sen jälkeen odotettiin, kuinka hyvän avauksen tehnyt viimeisen parin Dustin Johnson vastaa. Hänelläkin oli mahdollisuus eagleen, eli voittoon, sitten birdieen eli maanantain 18 reiän uusintaan, mutta hän tekikin parin, jolla hän päätyi jakamaan kakkossijan Louis Oosthuizenin kanssa!

Jordan Spieth oli hermostunut


Jordan Spieth lähti hermostuneena US Openin päätöspäivään Chambers Bayn golfkentällä. Hän oli ainoa kärkipelaajista, jolla oli jotain menetettävää. Muilla tasatuloksessa -4 viimeiseen päivään lähteneillä oli vain voitettavaa: Dustin Johnson, Branden Grace ja Jason Day jahtasivat ensimmäistä major-voittoaan.

Mastersin voittajana Spiethillä oli ainutlaatuinen mahdollisuus kuudentena pelaajana voittaa samana vuonna myös US Open. Vain Craig Wood, Ben Hogan, Arnold Palmer, Jack Nicklaus ja Tiger Woods olivat yltäneet aiemmin samaan. (Lue täältä lisää.)

Spiethillä oli toinenkin mahdollisuus liittää nimensä golfin historiaan. Hänestä tulisi 21-vuotiaana neljänneksi nuorin pelaaja, joka on yltänyt kahteen major-voittoon. Nuorempina kahteen major-voittoon ovat yltäneet vain Young Tom Morris, 18, John J. McDermott, 20 ja Gene Sarazen, 20.

Spiethin ohella Dustin Johnsonin mahdollisuuksia pidettiin ennakkoon hyvinä. 

Vuoden 2010 PGA Championshipissä Dustin Johnson kävi kärjessä viimeisellä kierroksella. Siitä tuli kuitenkin traumaattinen kisa hänelle, koska hänen mailansa lapa koski ratkaisuhetkillä bunkkerin hiekkaan ennen lyöntiä, ja siitä tuomittiin kahden lyönnin rangaistus. Johnson olisi päässyt uusintaan ilman rangaistusta, mutta hän putosikin jakamaan viidettä sijaa. Johnsonin selitys oli, että hän luuli olevansa wastebunkkerissa, jossa maila saa koskea maahan. Uusinnassa Martin Kaymer voitti Bubba Watsonin ja saavutti ensimmäisen major-voittonsa.

Dustin Johnsonin svingivalmentaja Butch Harmon tuli tunnetuksi Tiger Woodsin menestysvuosien valmentajana. Hän on tehnyt Johnsonista yhden ammattilaisgolfin pitkälyöntisimmistä pelaajista. Dustin Johnsonin ongelma ei kuitenkaan ole lyönnin pituus, vaan lähipelin tarkkuus.

Johnson tuli tammikuussa isäksi. Sunnuntaina vietettiin Yhdysvalloissa isänpäivää, joten hän halusi varmasti osallistua voitollaan isänpäiväjuhlintaan. Samalla Johnson olisi antanut itselleenkin mukavan syntymäpäivälahjan, sillä hän täyttää tänään maanantaina (22.6.) 31 vuotta.

Nyt Dustin joutuu kaivamaan juhlan aiheen kakkossijasta, jonka hän jakaa hyvin kirineen eteläafrikkalaisen Louis Oosthuizenin kanssa. Oosthuizen epäonnistui avauspäivänä, mutta oli sen jälkeen turnauksen paras pelaaja (77, 66, 66, 67).

Huimauksesta kilpailun aikana kärsinyt Jason Day taisteli sunnuntainakin muutaman väylän mukana kärkikamppailussa, mutta 74 lyönnin kierros pudotti hänet lopulta jakamaan 9:ttä sijaa muun muassa Rory McIlroyn kanssa. Molemmat pelasivat neljän päivän kokonaistuloksensa pariin.

Golfin vanhoista tähdistä Phil Mickelson, 45, ja Colin Montgomerie, 51, päätyivät jakamaan sijaa 64 pelattuaan yhteistuloksen 293 (+13).

Samalta viivalta päätöspäivään


Tilanne oli erittäin tasainen 54 reiän jälkeen ennen suununtain päätöskierrosta:

-4 Jordan Spieth, Branden Grace, Dustin Johnson, Jason Day.

-1 Cameron Smith, Louis Oosthuizen, Shane Lowry, J.B. Holmes.

+1 Tony Finau, Patrick Reed, Joost Luiten, Henrik Stenson, Brandt Snedeker, Andres Romer.

Tasaisesta tilanteesta huolimatta Jordan Spieth ja Dustin Johnson olivat voittajasuosikkeja, kun muut suosikit alkaen Rory McIlroystä ja Phil Mickelsonista olivat jo menettäneet otteen voitosta.

US Open 2015 reikä reiältä


1. reikä, 443 jaardia, par 4: Jordan Spieth hermoilee ja puttailee bogin ja kärjessä on enää kolme pelaajaa -4:ssä, Dustin Johnson, Jason Day ja Branden Grace.
J.B. Holmes aloitti tuplabogilla ja valui ulos kärkikamppailusta.

2. reikä, 412 jaardia, par 4: Par-tulokset kärkipelaajille. Lisäksi bogilla aloittanut australialainen Cameron Smith teki birdien ja palasi tilanteeseen -1.

3. reikä, 188 jaardia, par 3: Kaikki pelaajat kuulivat yleisön suosionosoitukset, kun Rory McIlroy upotti yli 20-metrisen birdieputin 13. reiällä. Rory siirtyi aivan kärjen tuntumaan -2:een tehtyään jo kuudennen birdiensä päätöskierroksella. Kärkipelaajille par-tulokset. Ainoastaan Shane Lowry kompastui ja teki päivän ensimmäisenä boginsa ja hänen kokonaistuloksensa nousi tasan pariin.

4. reikä, 479 jaardia, par 4: Dustin Johnson onnistui vihdoinkin hyödyntämään birdiepaikkansa ja siirtyi yksin johtoon: -5. Jason Day joutui vaikeuksiin keskelle väylää osuneen avauksen valuttua kaltevalla pinnalla ulos väylältä vaikeaan paikkaan, monttuun tai bunkkeriin. Day selvitti tämän tilanteen mestarillisesti, mutta puttasi sen jälkeen kolme kertaa bogiin ja kokonaistilanteeseen -3. Branden Grace teki bunkkerin kautta bogin ja putosi kärjestä tilanteeseen -3.

5. reikä, 462 jaardia, par 4: Pa-väylä, jolla Henrik Stenson teki tuplabogin. Hänellä oli jo kaksi bogia, joten hänen kierroksensa oli jo +4:ssä ja sen myötä kokonaistilanne oli karannut jo +5:een eli tässä ruotsalainen lipsui voittokamppailusta lopullisesti pois.

Myös Shane Lowry oli vaikeuksissa. Irlantilainen teki päivän toisen boginsa. Dustin Johnson pääsi avaamaan kahden lyönnin johtoasemassa. Kun samaan aikaan Rory teki 15. väylällä päivän ensimmäisen boginsa ja palasi -1:een, näytti US Open yllättävän helposti kääntyvän pitkälyöntisen Dustin Johnsonin paraatimarssiksi. Day onnistui kuitenkin 4-metrisessä birdieputissaan ja liimautui tuloksella -4 lyönninpäähän omassa birdieputissaan epäonnistuneesta Dustinista.

6. reikä, 493 jaardia, par 4: Day päätti avata rautamailalla, mutta pallo ei löytänyt väylälle. Bunkkerin kautta bogi: -3.
Draiverilla avannut Johnson päätyi myös raffin puolelle. Kakkoslyönti päätyi rinteeseen pitkään heinään, mistä hän pelasti pallon viheriölle. Tällä kertaa pitkä putti upposi pelastaen parin: -5. Hän oli tämän jälkeen kaksi lyöntiä Dayn, Spiethin ja Gracen edellä.

7. reikä, 477 jaardia, par 4: Johnson pelasi parin, mutta Jason Dayn kolmas bogi pudotti hänet -2:een, kolmen lyönnin päähän Johnsonista. Tuplabogi tuhosi Patrick Reedin unelmat.

Roryn takaa-ajo (72, 72, 70, 66) hyytyi 15. ja 17. reikien bogeihin. Hänen hetkellisesti luomansa paine kärkipelaajille väljähti, vaikka hän nostikin rutkasti sijoitustaan kokonaistuloksella par.

8. reikä, 593 jaardia, par 5: Jordan Spieth teki birdien: -4. Dustin Johnsonin vastaus oli birdie: -6. Day kohensi omia asemiaan birdiellä: -3.

9. reikä, 203 jaardia, par 3: Branden Gracen birdie nosti hänet (-4) jakamaan kakkossijaa Spiethin kanssa kaksi lyöntiä Johnsonin takana.

Kärkiparin Johnson–Day tullessa puolimatkan krouviin tilanne oli edelleen kutkuttava:
-6 Johnson
-4 Spieth ja Grace
-3 Day
-2 Scott

Australian Adam Scott teki viimeiselle reiälle birdien ja nousi tilanteeseen -3. Scottin viimeisen päivän tulos oli erinomainen 64 lyöntiä. Scott sai siis odotella ”clubhouse leaderina”, kuinka kaksi viimeistä ryhmää selviäisi ”takalenkistä”.

10. reikä, 460 jaardia, par 4: Dayn par-putti meni ohi ja hän putosi -2:een. Myös Johnson puttasi bogin ja kärkimiehen tulos putosi -5:een.

11. reikä, 541 jaardia, par 4: Johnson puttasi lyhyen par-putin ohi ja bogi pudotti hänet -4:ään.

12. reikä, 270 jaardia, par 4: Spieth ja Grace siirtyivät birdietuloksilla kärkeen: -5. Muutaman minuutin kuluttua Johnson puttasi 2,5 metrin tasoittavan birdieputin ohi ja pysyi siis yhden lyönnin jäljessä kärjestä. Myöskään Day ei onnistunut lyhyessä birdieputissaan.

13. reikä, 529 jaardia, par 4: Spiethillä oli lyhyt par-putti, ja Gracekin pelasti parin. Johnson puttasi bogin ja putosi -3:een. Day puttasi bogiputtinsa ohi, ja tupla pudotti hänen kokonaistuloksensa pariin.

14. reikä, 519 jaardia, par 4: Spieth ja Grace puttasivat parin: -5. Johnson teki myös parin: -3, samoin Day: par.

15. reikä, 158 jaardia, par 3: Spieth ja Grace par: -5. Johnson joutui bunkkeriin, mutta pelasti parin.

16. reikä, 337 jaardia, par 4:Gracen avaus karkasi oikealle, aidan juureen. Hän löi kolmannen lyönnin avauspaikalta, ja lopulta hän paketoi tuplabogin ja putosi -3:een. Kun Spieth taisteli birdien ja siirtyi ensimmäisen kerran -6:een, alkoi US Openin ratkaisu häämöttää. Uhkaajat olivat nyt yhtäkkiä kolmen lyönnin päässä.

17. reikä, 219 jaardia, par 3: Spiethin avaus epäonnistui vasemmalle raffiin. Seuraavaksi tuli todella taitava pelastus, mutta lopulta Spieth teki järkyttävän tuplabogin: -4. Grace onnistui avauksessaan, mutta hänen birdieputtinsa jäi sentin liian lyhyeksi.

Dustin Johnson birdie: -4.

Louis Oosthuizen pelasi kaksijakoisen päivän. Etulenkillä hän teki kolme bogia, ja takalenkillä kuusi birdietä, 67 lyönnillä (38+29) hän otti clubhouse leaderin paikan (-4) yhdellä lyönnillä Adam Scottilta. Cameron Smith teki viimeiselle väylälle eagle-tuloksen ja sai kokonaistuloksen -3.

Eli kolme pelaajaa tasoissa -4:ssä, Oosthuizen, Spieth ja Johnson, kun kärjellä oli yksi väylä jäljellä.

18. reikä, 601 jaardia, par 5: Spiethin eagle-putti jäi aivan reiän viereen, birdiellä -5:een. Sitten jäätiin odottelemaan miten loistavan avauksen tehnyt Johnson onnistuu viimeisillä lyönneillä. Toinen lyönti tuli viheriölle aivan lipun lähelle, 3,5 metriin, ja antoi Johnsonille mahdollisuuden eaglella kuitata uran ensimmäinen major-voitto. Putti meni ohi. Edelleen Johnsonilla oli mahdollisuus birdiellä tasoittaa tilanne Spiethin kanssa. Bierdieputin mitta oli reilu metri. Sekin meni ohi. Kahden erinomaisen pitkän lyönnin jälkeen Johnson puttasi kolme kertaa lyhyeltä etäisyydeltä ja menetti voiton.

Spieth pelasi päätöspäivänä 69 ja Johnson 70 lyöntiä. Yksi lyhyt putti jäi heidän erokseen!

Ei kommentteja: