lauantai 20. kesäkuuta 2015

Jordan Spieth valmiina karkaamaan US Openissa

Odotin suurella mielenkiinnolla, miten senioripelaajat menestyvät golfin Chambers Bayn links-kentällä pelattavassa US Openissa. Kahden kierroksen jälkeen on hyvä tehdä välitilinpäätös: Jordan Spieth, 21, nousi toisena päivänä jakamaan kärkisijaa (-5) yhdessä Patrick Reedin kanssa. Ja seniorit ovat pudonneet taustalle.

Colin Montgomerie, 51, pääsi niukin naukin mukaan viikonlopun kierroksille, mutta hän on jäänyt jo kymmenen lyöntiä kärjestä. Sieltä on vaikea nousta, vaikka majoreissa on noustu viimeisenäkin päivänä kymmenen lyönnin takaa voittoon.

Mutta Monty ei nyt tunnu olevan kärkikamppailussa. Hänen kanssaan kaksi kierrosta pelannut Miquel Angel Jimenez, 51, menetti toisena päivänä otteensa ja karsiutui cutissa.

Senioriryhmän kolmas pelaaja Jim Furyk, 45, pelasi lyönnin paremmin kuin Monty ja hän on jaetulla 44. sijalla yhdessä muun muassa Rory McIlroyn kanssa. Ero kärkeen on 9 lyöntiä.

Furyk oli US Openin alkaessa erikoisessa déjà-vu-tilanteessa. Suosikkikirjailijani John Feinstein kertoo kirjassaan Moment of Glory, kuinka Furyk laitettiin vuonna 2003 Olympia Fieldsissä pelatussa US Openissa pelaamaan kaksi ensimmäistä kierrosta Phil Mickelsonin ja Darren Clarken kanssa. He olivat tuolloin parhaat pelaajat, jotka eivät olleet voittaneet majoria.

Furyk pelasi silloin elämänsä turnauksen ja saavutti uransa ainoan major-voiton. Mickelson ja Clarke ylsivät major-voittoihin vasta myöhemmin.

Tällä kertaa Furykin kanssa kaksi ensimmäistä päivää pelanneet Montgomerie ja Jimenez ovat myös parhaita pelaajia, jotka eivät ole majoria voittaneet. Heidän kohdallaan kello taitaa käydä turhan nopeasti major-voittoa ajatellen.

Kun vielä lisätään Tiger Woodsin (80-76) karsiutuminen, niin voidaan jo nyt sanoa, että tämä US Open on nuoren kaartin läpimurtoa. Spiethin kanssa kärkisijaa jakava Patrick Reed on vasta 24-vuotias. Heidän takanaan yhden lyönnin päässä vaanivat Branden Grace, 27, ja Dustin Johnson, 30. Tästä nelikosta vain Mastersin huhtikuussa voittanut Spieth on todistanut hallitsevansa jättipaineet viimeisen päivän voittokamppailussa.

Nuorten läpimurrosta kertoo omaa kieltään myös se, että peräti kuusi amatööriä läpäisi cutin.

P.S. US Openiin kutsuttu suomalaistuomari Arto Teittinen kirjoittaa mukavia tarinoita tehtävistään. Ensimmäisenä päivänä hän joutui muutaman kerran tiukkaan paikkaan. Lue Teittisen tarinoita täältä.Ei kommentteja: