perjantai 27. maaliskuuta 2015

Paavo Nurmi voitti Pittsburghissa hitaalla ajalla

27.3.1925 Kilpailu numero 36, voitto numero 33

Paavo Nurmi voitti Pittsburghissa perjantaina 27.3. kahden mailin kilpailun ajalla 9.54,4. Hänen ”leikkikavereinaan”, kuten Harrisburgissa ilmestynyt The Evening News ilmaisi, olivat tällä kertaa Verne Booth ja Jimmy Connolly: ”The Abo antolope took the race in the easy fashion which makes him famous.”

Pittsburghissa 107. Kenttätykistörykmentin hallissa juostua kilpailua seurasi 4000 katsojaa. Kilpailun jälkeen Nurmi ja hänen managerinsa kävivät voimakkaan keskustelun, ”spirited conversation”. Mistä mahtoi olla kyse?

Paavo Nurmen voitti heikolla ajalla, ja lehdet kuten
The Daily Republican
kommentoivat tätä eri tavoin.
Kilpailu ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä Bluefield Daily Telegraph kertoi juoksun olleen hidasvauhtinen ja näytti tuottavan yleisölle pettymyksen. Nurmi oli kuitenkin saapunut Buffalosta yöjunalla vasta perjantai-aamuna, ja ottanut päivällä päiväunet. Luultavasti hän on kärsinyt jonkinlaisesta matkaväsymyksestä tuona päivänä.

Monissa lehdissä kerrottiin Nurmen voittoajaksi 10.54,4. Tämä tieto on ollut myös suomalaisissa kirjoissa. Uskon kuitenkin, että The Evening News ja The Daily Republican –lehtien ilmoittama aika 9.54,4, on Nurmen todellinen voittoaika. Sekin on lähes minuutin heikompi kuin hänen ennätyksensä. Nurmi oli jo alkumatkasta pudottanut kilpakumppanit kannoiltaan, joten hän ei ole voinut aivan kävelyvauhtia edetä.

Ville Ritola voitti puolestaan 3 1/4 mailin tasoitusjuoksun ajalla 16.29. Sen jälkeen hän jatkoi vielä neljännesmailin, mutta 3 ½ mailin aikakaan (17.42,6) ei alittanut entistä ennätystä.

Ennätyslaskuri
Kilpailuja 36, ennätyksiä 29.


Ei kommentteja: