tiistai 31. maaliskuuta 2015

Paavo Nurmi voitti Bostonissa

31.3.1925 Kilpailu numero 38, voitto numero 35

Paavo Nurmi voitti Bostonissa Elks Athletics Games –kisoissa 1 ½ mailia ajalla 6.47,0. Vastassa oli koko Amerikan parhaimmisto, mutta Nurmi piti Mechanic Buildingissa sellaista vauhtia, että Joie Ray ja Lloyd Hahn keskeyttivät. Vain Jimmy Connolly pääsi Nurmen lisäksi maaliin asti, hänkin lähes 100 metriä jääneenä.

New York Times kertoi Nurmen voittaneen helposti,
kun kaksi pahaa vastustajaa keskeytti. Toisaalta, jos
vauhti on niin kova, että pahimmat uhkaajat eivät pysty
 juoksemaan loppuun, niin onkohan se niin "helppoa"?

Maailmanennätys jäi kahdeksan sekunnin päähän, mutta esimerkiksi The Journal News –lehden uutisessa arvioitiin, että Nurmen aika oli kaikkien aikojen paras tulos näin lyhyellä (kierros 123 metriä) radalla.

Ville Ritola voitti kaksi mailia rataennätyksellä 9.22,0.  Toiseksi tuli 70 jaardin tasoituksen saanut Al Francis ja kolmanneksi 50 jaardin tasoituksen saanut J.J. Losero.

Suomalaisissa kirjoissa Bostonin kilpailu on merkitty maanantaille 30.3., mutta amerikkalaisten lehtitietojen mukaan kilpailut käytiin kyllä tiistaina 31.3.

Hallikausi alkoi kääntyä lopuilleen. Muun muassa Indianapolis News (31.3.) kertoi, että talvikaudella oli tehty 115 uutta maailmanennätystä. Näistä 34 kerrottiin Nurmen tekemiksi. Ja edelleen hänen nimissään oli pysynyt 18 ennätystä. Ville Ritolan nimiin oli mennyt 18 maailmanennätystä ja kävelijä Ugo Frigeriolle 15 maailmanennätystä.

Ihmettelen suuresti tuota Nurmen 34 ennätyksen määrää. Pidän itse laskemaani 29 ennätyksen määrää uskottavampana. Luulen, että tuo 34 ennätystä pitää sisällään myös paikallisia halliennätyksiä: Nurmihan oli juossut esimerkiksi Kanadan Hamiltonissa kovempaa kuin kukaan Kanadassa koskaan aikaisemmin. Ei se tulos kuitenkaan maailmanennätyslistalle kuulu.

The News-Palladium –lehti kertoi, että Detroitin kisajärjestäjät odottavat Nurmea kovasti. He olivat rakentaneet suomalaisjuoksijan vierailua varten halliinsa hiilimurskaradan! Sitä ennen Nurmi kuitenkin kilpailee Ottawassa (3.4.) ja Montrealissa (4.4.).

Ennätyslaskuri

Kilpailuja 38, ennätyksiä 29.

Ei kommentteja: