tiistai 24. maaliskuuta 2015

Paavo Nurmi voitti New Yorkin sisäratojen jäähyväiskilpailunsa

24.3.1925 Kilpailu numero 34, voitto numero 31

Paavo Nurmen viimeinen kilpailu New Yorkissa päättyi voittoon 1 ½ mailin matkalla melko vaatimattomalla ajalla 7.01,6.  Turkulainen voitti 244. Rannikkotykistön kisoissa toiseksi tulleen James Connollyn ylivoimaisesti, vaikka jäikin ennätyksestään parikymmentä sekuntia.

West 14th Streetin Armoryyn oli tullut 3500 katsojaa. Kyse oli siis Nurmen jäähyväisistä New Yorkin sisäradoille. Keskiviikkona matkustaisi Buffaloon ja siitä kiertue jatkuisi Pittsburghiin ja kohti länsirannikkoa.

New York Times kirjoitti, että Nurmi oli nyt rikkonut 31 ennätystä. Minä laskin ennätyksiä kuitenkin vain 29, koska Buffalon kaksi väliaikaa oli epäluotettavia. Tämä on New York Timesin toimittajalta jäänyt tässä yhteydessä huomioimatta.

Pittsburgh Post-Gazzette esitteli hyvissä ajoin perjantain ja lauantain
kilpailujen tähdet. Paavo Nurmea odotettiin innokkaasti: Vasemmalta
Ville Ritola, Paavo Nurmi, Ilmar Prim ja Gunnar Nilsson.
Nurmen kilpailuohjelma oli julkistettu sopivasti maanantaina. Ohjelman sopiminen ja julkistaminen oli AAU:n ratkaisu siihen kiistaan, että järjestäjät eivät pääsisi syyttämään Nurmea sellaisten kilpailujen väliin jättämisestä, jotka eivät tällä listalla ole:

26.3. Buffalo, 106th Artillery Games
27.3. Pittsburgh, 107th Field Artillery Games
28.3. Pittsburgh, 107th Field Artillery Games
31.3. Boston, Elks´Games
3.4. Ottawa
4.3. Montreal
6-7.4. Detroit
19.4. Chicago, Loyola College Games
20.4. St.Louis (ulkorata)
25.4. Los Angeles American Legion Games (ulkorata)
30.4. San Francisto (ulkorata)

Esimerkiksi Pittsburghissa Nurmen tulos odotettiin suuresti. Paikallinen lehti julkaisi jo edellisenä sunnuntaina laajan ennakkoartikkelin perjantain kilpailuista. Artikkelissa oli muun muassa kuvat Nurmesta, Ville Ritolasta, Ilmar Primistä ja Gunnar Nilssonista, jotka siis esiteltiin hyvissä ajoin yleisön mielenkiinnon herättämiseksi.
  
Ennätyslaskuri

Kilpailuja 34, ennätyksiä 29.

Ei kommentteja: