tiistai 17. maaliskuuta 2015

Paavo Nurmi keskeytti maailmanennätysvauhdista

17.3.2015 Kilpailu nro 32, ennätykset nro 27–29

Paavo Nurmen Amerikan-kiertueen merkillisin kilpailu juostiin tiistaina 17.3. Madison Square Gardenissa. Nurmen mainostettiin juoksevan Knights of Columbus –kisoissa kaksi matkaa, mutta hänen vuokraisäntänsä Charles Nyburn tiesi kyllä jo ennalta kertoa, että Nurmi ei itse halunnut juosta kuin yhden matkan, 5000 metriä.

Nurmen vaatimuksesta Madison Square Gardenin kilpailuohjelma laitettiin uusiksi. 5000 metriä juostaisiin ensin, ja maili vasta pari tuntia myöhemmin.

Nurmen pahin vastustaja 5000 metrillä oli Ville ”Willie” Ritola, mutta Nurmi pudotti hänet hurjalla alkuvauhdilla kauas taakse. Nurmi ravasi hurjaa maailmanennätysvauhtia. 4000 jaardia hän ohitti ajassa 10.31,0. Kukaan ei ollut koskaan juossut niin kovaa. 4000 metrin väliaika oli 11.30,8, edelleen ennätysvauhtia. 2 ½ mailin väliaika 11.36,0 oli myös uusi maailmanennätys.

Nurmella oli väliaikojen perusteella hyvinkin mahdollisuudet alittaa Ville Ritolan hurja 5000 metrin hallimaailmanennätys 14.23,2, vaikka pistos oli kiusannut manageri Hugo Quistin mukaan Nurmen matkantekoa lähes koko matkan.

Mutta sitten tapahtui jotain mystistä: 12 0000 katsojaa ei ollut uskoa silmiään, kun Nurmi meni kesken juoksun, vain vajaa puoli kilometriä ennen maalia, kaksinkerroin, ja keskeytti juoksemisen. Hämmentynyt Ritola ohitti maanmiehensä jonkun ajan kuluttua. Nurmi yritti vielä juosta Ritolan perässä hetken aikaa, mutta pistos oli liian lamaannuttava. Ritola porhalsi kilpailun voittoon ajassa 14.33,6, mutta kaikki olivat ihmeissään, mikä Nurmelle oli tullut.

Kaksi lääkäriä tutki Nurmen ja kielsi tätä osallistumasta mailille. Järkeenkäypä selitys käsittämättömän kovalle pistokselle oli vasikanleike, jonka Nurmi oli syönyt parisen tuntia ennen kilpailua. Se ei ollut ehtinyt sulaa. Tämä tieto ei kuitenkaan kantautunut heti Suomeen. Niinpä täällä uutisoitiin mm. Nurmen olevan kuolemansairaana!

Nurmi oli itse vaivautunut tapahtuneesta. Jälkikäteen hän sanoi, että todellisuudessa hän oli nukkunut huonolla patjalla: se oli hänen mielestään syynä pistoskohtaukseen.

Nurmen kannalta saattoi olla ihan hyvä, että häntä ei päästetty mailille. Sen voittaja Joie Ray nimittäin sivusi Nurmen ME-aikaa 4.12,0. Olisiko Nurmella ollut yhden juoksun ja pistoksen rasittamana ollut voimia vastata Rayn vauhtiin? Vaikea uskoa.

Madison  Square Gardenin kilpailua edelsi joukko hermoja koetelleita tapahtumia. Connecticutin alueellinen yleisurheiluliitto vaati Paavo Nurmelle kilpailukieltoa, koska hän ei juossut Hartfordissa lauantaina 14.3.

Manageri Hugo Quistin mukaan Nurmi oli sairaana eikä sen vuoksi juossut Hartfordissa. Kisajärjestäjillä oli kuitenkin sellainen käsitys, että Nurmi halusi vain keskittyä New Yorkin tiistaiseen Madison Square Gardenin kilpailuun. 

Charles Nyburn, jonka luona Nurmi asui Bronxissa, kertoi New York Timesille, että Nurmi ei tosiaankaan ollut  jäänyt pois kilpailusta sairauden vuoksi. Sen sijaan hän oli saanut tiedon Hartfordin kilpailusta vasta myöhään perjantai-iltana.

Nyburn puolusti Nurmea ja kertoi, että tätä pyydetään aivan liian moniin kilpailuihin. Esimerkiksi seuraavan tiistain kilpailuissa Madison Square Gardenissa Nurmen mainostettiin juoksevan kaksi matkaa, kun hän oikeasti haluaa juosta vain 5000 metriä, vuokraisäntä Nyburn tiesi raportoida.

Ennätyslaskuri
Nro 27: 4000 jaardia 10.31,0
Nro 28: 4000 metriä 11.30,8

Nro 29: 2 ½ mailia 11.36,0

Ei kommentteja: