tiistai 2. helmikuuta 2016

Voiko zikavirus pilata Rion olympiakisat?

Kansainvälinen terveysjärjestö WHO julisti maanantai-iltana Suomen aikaa maailmanlaajuisen hätätilan zikaviruksen vuoksi. Zika leviää tällä hetkellä Etelä-Amerikassa, Väli-Amerikassa ja Karibialla. Tähän mennessä 24 maasta on raportoitu viime kuukausina uusia zikavirustapauksia.

Riskiryhmässä ovat raskaana olevat naiset, koska taudin pelätään vammauttavan sikiöitä ja aiheuttavan pienipäisyyttä. Varmuutta tästä yhteydestä ei vielä ole.

Tauti leviää hyttysten pistoista, ja ilmeisesti myös veren mukana. Oireita ovat kuume, ihottuma ja  nivelkipu.

Tauti ei herätä vielä suuria tunteita Euroopassa, koska sen ärhäkkä levinneisyys on kaukana, toisella puolella maapalloa.


Mutta zikaa on jo Meksikossa, ja Huffington Postin haastatteleman asiantuntijan mukaan on vain ajan kysymys, koska se leviää Yhdysvaltojen puolelle. Sen jälkeen länsimaissakin varmasti havahdutaan.

Jo nyt on yksittäisiä tartuntoja löydetty amerikkalaisilta ja kanadalaisilta, jotka ovat palanneet Etelä-Amerikasta.

Rio de Janeiron olympiakisojen avajaiset ovat aika tarkalleen puolen vuoden päästä, 5. elokuuta. Sitä ennen Brasiliaan pitäisi tehdä lukuisia harjoitusmatkoja, kisamatkoja, tutustumismatkoja.

Olympiakomitean vastuulla on ohjeistaa Etelä-Amerikkaan matkustavat urheilijat ja valmentajat tehokkaiden hyttysmyrkkyjen, pitkien hihojen ja pitkälahkeisten housujen käyttöön.

Mutta miten kukaan voi kontrolloida sitä, miten kisaturistit saavat tartuntoja? New York Timesin artikkelissa arvioitiin, että peräti 200.000 Yhdysvaltain kansalaista on menossa Rioon kisoja seuraamaan. Suuret ongelmat alkavat viimeistään siinä vaiheessa, kun turistit palaavat kotiin.

Sama koskee eurooppalaisia, ja suomalaisia kisaturisteja. Talvikeleissä suomalaiset lääkärit voivat vielä naureskella zikavirukselle, mutta elokuussa, kun kisaturistit tulevat Brasiliasta takaisin, onkin toinen ääni kellossa.

Maallikkona voi vain toivoa, että zikan leviäminen rauhoittuu ennen kesää. Ehkä joku pystyy kehittämään taudilta suojaavan rokotteen ennen Rion kisoja? Kumpikin ajatus tuntuu nyt  kovin epätodennäköiseltä.

Voiko zikavirus pilata Rion olympiakisat? Valitettavasti on olemassa suuri vaara, että näin käy.

Toisaalta Rio de Janeiron pormestari Eduardo Paes lohduttaa eurooppalaisia Kiinan tietotoimiston uutisessa. Pormestarin mukaan olympiakisat järjestetään keskellä Brasilian talvea, jolloin tauti ei leviä niin ärhäkästi. Hänen mielestään ongelma on nyt pahimmillaan. Uutisen mukaan Brasiliassa on muutamassa kuukaudessa syntynyt yli 4000 lasta, jotka ovat syntyneet microcephaly-vauvoina, pienipäisinä.


P.S. (3.2.2016) Vuonna 1956 Melbournen olympiakisojen ratsastukset järjestettiin Tukholmassa Australian tiukkojen karanteenimääräysten vuoksi. Jos #zikavirus ei asetu, vaan vastatoimista huolimatta pysyy kuukaudesta toiseen ärhäkkänä, voi keskusteluun nousta joidenkin, lähinnä naisten, lajien siirtäminen pois Rio de Janeirosta ja Brasiliasta. Tällöin yksittäisten lajien järjestämistä saatetaan lyhyellä varoitusajalla tarjota myös Suomeen.

Ei kommentteja: