lauantai 2. toukokuuta 2015

Paavo Nurmi ja Mikko Ilonen San Franciscossa

2.5.1925 Kilpailu numero 48, voitto numero 45

Joskus asiat menevät jotenkin merkillisesti. Tämän vuoden alusta asti olen seurannut poikkeuksellisen tarkasti Paavo Nurmen 90 vuoden takaista Amerikan-kiertuetta ja Mikko Ilosen tämän kauden golfpelejä.

Tässä viikonvaihteessa näiden kahden suuren suomalaisen urheilijan polut kohtaavat hämmentävällä tavalla. Mikko Ilonen pääsi varamiehenä mukaan epäviralliseen reikäpelin MM-turnaukseen ja pelasi tällä viikolla kolme ottelua San Franciscossa TPC Harding Parkissa. Ja 90 vuotta sitten Paavo Nurmi juoksi San Franciscossa kahdessa kilpailussa, lauantaina ja sunnuntaina.

TPC Harding Park on golfkenttä, joka on saanut nimensä San Franciscossa vuonna 1923 kesken virkakautensa kuolleen Yhdysvaltain presidentin Warren G. Hardingin mukaan. Harding oli innokas golfari, mutta virkakauden paineet olivat ilmeisesti liian suuria hänen terveydelleen.

Hardingin seuraajaksi valittiin Calvin Coolidge, joka sitten kutsui Paavo Nurmen Valkoiseen taloon helmikuussa 1925.

Oakland Tribune julkaisi Paavo Nurmesta poikkeuksellisen kuvasarjan.
Erikoisia sattumia: Ensinnäkin Ilonen pelaa yhtä elämänsä hienointa turnausta samoilla kulmilla, missä Paavo Nurmi juoksi tasan 90 vuotta aikaisemmin. Lisäksi Ilonen pelaa Yhdysvaltain presidentin mukaan nimetyllä kentällä, ja Nurmi oli tavannut helmikuussa 1925 Hardingin seuraajan. Jos Harding ei olisi kuollut San Franciscossa, tuskin kenttäkään olisi hänen mukaansa nimetty. Vähintäänkin erikoista!

2. päivä toukokuuta Nurmi siis juoksi San Franciscossa uudella Kezar Memorial -stadionilla Golden Gate Parkissa 1,5 mailia kilpailussa, jota seurasi 5000–8000 katsojaa. Nurmi kuului neljän tähtiurheilijan seurueeseen, jotka osallistuivat Pacific Athletic Associationin järjestämiin stadionin avajaiskilpailuihin. Nurmen lisäksi seurueeseen kuuluivat Ville Ritola, Lloyd Hahn ja kävelijä Willie Plant.

Nurmi voitti oman matkansa ajalla 6.56,7. Aika oli katsojien odotuksiin nähden vaatimaton, ja Nurmen esitystä kutsuttiinkin lehdissä näytösjuoksuksi. Toisaalta Nurmi oli jo ennalta todennut, että Kezar Memorialin uusi rata on liian pehmeä ennätyksiä ajatellen. Sen verran reipasta vauhtia Nurmi kuitenkin piti, että hänen vastustajansa Lloyd Hahn joutui keskeyttämään. Ville Ritolan voittoaika 3000 jaardilla oli 8.02,4.

Nurmi oli sellainen megatähti, että esimerkiksi Oakland Tribune julkaisi seuraavana päivänä poikkeuksellisen laajan tuoreen kuvasarjan Nurmen juoksutyylistä urheiluosastonsa lähtösivulla.

Vaikka suomalaiset eivät ennätyksiin yltäneetkään, ylsi paikallinen Glenn ”Tiny” Hartfrant kiekonheitossa maailmanennätyskirjoihin heitettyään 47,89.

Hartfrant ei ollut aivan kuka tahansa jässikkä, sillä hän oli Pariisin olympiakisoissa edellisenä kesänä kuulantyönnössä hopealla amerikkalaisten ottaessa kolmoisvoiton. Neljänneksi Pariisissa sijoittui muuten suomalainen Hannes Torpo vain 19 sentin päässä pronssimitalista.

Ennätyslaskuri

Kilpailuja 48, ennätyksiä 29

Ei kommentteja: