tiistai 26. toukokuuta 2015

Paavo Nurmi hävisi jäähyväiskilpailunsa Amerikassa

26.5.1925 Kilpailu nro 53, voittoja 49

Paavo Nurmi päätti viiden kuukauden kilpailukiertueensa Amerikassa juoksemalla itselleen alimatkalla 880 jaardilla Al Helffrichiä vastaan. Maailman puolimailereiden valioihin lukeutunut amerikkalainen kuittasi voiton ajalla 1.56,8. Matkalla tuulta halkonut Nurmi hävisi loppusuoralla kuusi jaardia.

Paavo Nurmen kilpailujen määräksi tuli lopulta 53 kilpailua. Hän voitti niistä 49. Monet kirjoittivat, että Nurmi kohtasi voittajansa vasta päätöskilpailussa. Mutta Abo Antilop oli kyllä hävinnyt kaksi tasoitusjuoksua. Ja kaikkein selvimmin hän kärsi tappion Ville Ritolalle Madison Square Gardenissa maaliskuun puolivälissä.

Nurmi oli karistanut Ritolan kannoiltaan ja eteni kohti 5000 metrin maailmanennätystä, kun hän sai valtavan pistoksen ja joutui keskeyttämään. Näin Ritola sai voiton Nurmesta niin yllättävällä tavalla, että kaikki eivät laskeneet sitä Nurmen tappiotilastoonkaan!

New York Times kertoi, että Nurmen
jäähyväisjuksua seurasi 20 000 katsojaa.
Tuon ajan ennätysten kirjaaminen oli hieman epämääräistä, mutta laskin Nurmen rikkoneen luotettavasti 29 halliennätystä.

Eri lähteissä on erilaisia lukuja, se on hämmentävää. Monissa lähteissä kerrotaan esimerkiksi Nurmen kilpailleen 55 kertaa Amerikan-kiertueellaan. En kuitenkaan löydä sen ajan amerikkalaisista sanomalehdistä tietoa kuin 53 kilpailuta.

Nurmen jäähyväiskilpailussa ei jääty ilman ennätyksiä. Katsomoon tulleet 20.000 juoksun ystävää näkivät, kuinka 38-vuotias suomalainen Albin Stenroos rikkoi tunnin juoksussa Amerikan ennätyksen: 11 mailia 153 jaardia.

Nurmi oli laittanut ennätystilastot täydelliseen remonttiin. Hallikauden jälkeen vielä suuremman remontin koki Madison Square Garden: se revitttiin maantasalle ja uusi halli rakennettiin kevään, kesän ja syksyn aikana nykyiselle paikalleen, parin korttelin päähän vanhasta hallista.

Ennätyslaskuri

Kilpailuja 53, ennätyksiä 29.

Ei kommentteja: