sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Virheetön Mikko Ilonen Volvo World Match Play Championship -juhlaturnauksen voittoon

Mikko Ilonen otti uransa arvokkaimman voiton London Golf Clubilla Ashissa pelatussa Euroopan kiertueen reikäpelimestaruusturnauksessa. Ilonen voitti turnauksen ykkössijoitetun Ruotsin Henrik Stensonin jännittävässä ja tasaisessa finaalissa 3&1.

Volvo World Match Play Championshipistä tuli pohjoismainen näytös, eräänlainen Suomi-Ruotsi-ottelu, kun Ilonen voitti sunnuntaiaamun välierässään Joost Luitenin ja Stenson omassa ottelussaan George Coetzeen.

Tuulisessa säässä pelattu iltapäivän finaali alkoi tasaisesti, mutta kahdeksannelta väylältä alkaen Stenson joutui takaa-ajajan asemaan eikä pystynyt enää tavoittamaan lahtelaista.

Ilonen kuittasi uransa suurimmat palkintorahat, 650 000 euroa. Euroopan kiertueen Race to Dubai -rankingiin niistä lasketaan 375 000 euroa. Lisäksi hän nousee voiton ansiosta uransa parhaaseen sijoitukseen maailman rankingissa, arviolta 40 parhaan joukkoon.

Heti palkintojenjaon jälkeen Ilonen oli Viasatin tv-haastattelussa lähinnä hämmentynyt siitä, mitä oli juuri tehnyt.

"On mahdotonta kuvailla tunteita juuri nyt", hän sanoi rauhallisesti valtava palkintovaasi sylissään.

"Henrikin voittaminen oli uskomatonta. Minulla  ei ollut varaa löysätä yhtään. Tiesin, että Stenson on vahva erityisesti par5-väylillä."

"En tehnyt virheitä, se oli voiton avain", mestari analysoi.

World Match Play Championship on urheilumarkkinoinnin gurun Mark McCormackin luomus. Useimmiten turnaus on päättynyt jonkun major-voittajan juhliin.

Ensimmäisen World Match Play Championshipin voitti tasan 50 vuotta sitten Arnold Palmer. Eniten voittoja on Ernie Elsillä, joka on ollut seitsemän kertaa ykkösenä. Severiano Ballesteros ja Gary Player ovat voittaneet viisi kertaa. 

Ilonen ja Stenson olivat finaalin alkaessa siinä mielessä samassa sarjassa, että kummallakaan ei ole vielä major-voittoa vyöllään.

Mutta Stenson oli finaalin ehdoton suosikki Ryder Cup -kokemustensa ja viime vuoden saavutustensa perusteella. Hänellä ei ollut myöskään yhtään tappiota alkulohkosta, vaikka avauspäivän peli George Coetzeen kanssa päättyikin tasan.

Mikko sen sijaan hävisi avausottelunsa Joost Luitenille. Sen jälkeen lahtelainen voitti reikäpelimestaruutta puolustaneen turnauksen kakkossijoitetun Graeme McDowellin ja Alexander Levyn. Puolivälierässään Ilonen pudotti turnauksen kolmossijoitetun Ranskan Victor Dubuissonin ja välierässään Joost Luitenin.

Volvo World Match Play Championshipin voitolla Ilonen antoi Ryder Cup -valitsijoille ison huomautuksen siitä, että hän on reikäpelissä yksi maailman huipuista.

Ilonen olisi todellakin ollut oiva valinta Gleneaglesissa viime kuussa pelattuun Ryder Cupiin, sillä hän voitti London Golf Clubilla kolme Euroopan joukkueessa pelannutta tähteä, eli Stensonin, Dubuissonin ja McDowellin.

Mikko Iloselle alkaa vähitellen tulla aikamoinen "Ruotsin-tappajan" maine, jota Stensonin kukistaminen entisestään vahvistaa.

Voittaessaan Scandinavian Mastersin 2007 Mikko jätti taakseen kakkossijaa jakamaan Ruotsin Peter Hedblomin neljän muun pelaajan kanssa. Kun Mikko voitti Nordea Mastersin 2013, hän jätti kakkoseksi Ruotsin Jonas Blixtin. Ja voittaessaan aiemmin tänä vuonna Irish Openin Mikko jätti varjoonsa muun muassa kolmatta sijaa jakaneen Ruotsin Kristoffer Brobergin.

Stenson on tämän hetken viidenneksi paras pelaaja maailmassa. Hänen kohdallaan voittopaineet olivat varmasti vielä suuremmat kuin Ilosella, sillä ruotsalaisella ei ole vielä yhtään henkilökohtaista voittoa tältä vuodelta.

Stenson siirtyi finaalissa  johtoon neljännen väylän birdiellä. Ilonen kuittasi tasoituksen heti seuraavalla väylällä ja kahdeksannella väylällä lahtelainen siirtyi ensimmäisen kerran johtoon. Sen jälkeen ruotsalainen oli loppuun asti takaa-ajajana, ja Ilonen takaa-ajettuna. Puolivälissä Ilonen johti yhdellä, ja sen jälkeen alkoi takalenkillä totinen voittokamppailu. 

Kirjaan tähän finaalin ratkaisuvaiheet, koska tässä on kyseessä suomalaisen golfhistorian toistaiseksi merkittävin voitto:

Väylä 10, tiiauspaikalla Ilonen 1up:
Stensonin lähes täydellinen yli 300 metriä pitkä avaus muutaman metrin ohi lipusta. Stensonille näytti tulevan varma tasoitus, mutta... Tässä oli yksi ottelun kulminaatiopisteistä, sillä Ilonen venyi Stensonin tavoin birdie-tulokseen.

Väylä 11, tiiauspaikalla Ilonen 1up:
Ilonen käytti momentumin ja Stensonin edellisväylällä syntyneen hämmennyksen ja kasvatti birdiellään johtonsa kahteen reikään.

Väylä 12, Ilonen 2up:
Par3, Ilonen avasi bunkkeriin. Stenson tiesi, että nyt on loistava mahdollisuus kaventaa kokonaistilanne. Mutta seurauksena oli epäonnistunut avaus vasemmalle raffiin. Stensonin kakkonen tuli Mikon pallon viereen griinibunkkeriin. Mikko nosti toisen lyöntinsä lipun juureen, samoin Stenson kolmantensa. Mikko upotti omansa ja siirtyi jo 3up-johtoon.

Väylä 13, Ilonen 3up:
Par5, Mikon avaus raffiin, Stensonin vastaus bunkkeriin. Ratkaisu siirtyi viheriölle, missä Stensonilla oli sama puttilinja kuin Ilosella. Ilosen viiden metrin putti meni lipun viereen, mutta Stenson upotti 4-metrisen birdieputtinsa ja näin ruotsalaisen takaa-ajo tuotti tulosta.

Väylä 14, Ilonen 2up:
Par3, veden yli. Stenson avasi liian kauas, viheriön takana olevaan semiraffiin. Varmasti esiintyneen Ilosen vastaus putosi viheriölle vain kolmen metrin päähän reiästä. Stensonin chippi meni vain aavistuksen ohi reiästä, mutta Ilosen birdieputti upposi kuppiin ilman lisäkysymyksiä.

Väylä 15, Ilonen 3up:
Ilosen avaus meni väyläbunkkeriin, jonka jälkeen Stenson sai etulyöntiaseman. Ilonen nosti pallon taitavasti väylälle, ja tykitti kolmannen lyöntinsä viheriölle, mutta Stenson upotti birdien ja kavensi Ilosen johdon kahteen.

Väylä 16, Ilonen 2up:
Par3, Stenson avasi viheriölle, mutta Ilonen tuli samoille mitoille, vain vähän kauemmas lipusta kuin ruotsalainen. Ilosen lähes kymmenen metrin putti meni vain aavistuksen ohi, Stensonin yritys oli vaisumpi. Reikä tasattiin ja tilanne ennen kahta viimeistä reikää oli kaksi reikää Ilosen hyväksi.

Väylä 17, Ilonen 2up:
Par4, 368 jaardia, siis vajaat 350 metriä. Stenson avasi (lähes 300 metriä) semiraffin puolelle, Ilonen vastasi 270 metrin avauksella väylälle. Iloselle jäi 64 metriä matkaa, Stensonille 55 metriä. Ilosen kakkoslyönti meni vähän viheriön yli, mutta spinni toi pallon rinteestä takaisin pariin metriin lipusta. Stensonin kakkoslyönti jäi lyhyeksi ja ruotsalaisen tehtäväksi jäi kätellä finaalin voittajaa.

Ilosen voittotulos kirjattiin 3&1, eli hänellä oli tavoittamaton kolmen reiän johto kun pelaamatta oli enää yksi reikä.


Ei kommentteja: