maanantai 11. elokuuta 2014

Mikko Ilonen pelasi huippukisan PGA Championshipissä

Mikko Ilonen pelasi historiallisen hienon turnauksen Valhallassa U.S. PGAChampionshipissä. Hän oli kahden kierroksen jälkeen jaetulla neljännellä sijalla ja kolmen kierroksen jälkeen jaetulla yhdeksännellä sijalla. Neljänteen päivään hän lähti Ruotsin Henrik Stensonin parina (-9), neljä lyöntiä kärkipelaaja Rory McIlroyn takana.

Mikko pelasi tasaisen ja varman viimeisen kierroksen (69) ja tuloksena oli jaettu 7. sija, joka on uran paras saavutus!

Hieman perspektiiviä: Rory McIlroy on tällä hetkellä maailman paras pelaaja, joka voitti viime kuussa jo The Open Championshipin. Henrik Stenson oli viime vuonna Ruotsin ykköstähti ja sai vastaanottaa tammikuussa arvostetun Jerringprisetin. 

Valhallan hieno suoritus vahvistaa entisestään Mikko Ilosen asemaa suomalaisen golfin kirkkaimpana tähtenä. Hänellä on aiemminkin ollut hyviä tuloksia, mutta Valhallassa Ilonen pelasi itsensä ehdolle Ryder Cupiin ja vuoden urheilijaksi.

Suomalaisessa golfissa ei ole koskaan aikaisemmin saavutettu mitään vastaavaa. Vertailukohta voidaan hakea vain Ilosen omista aikaisemmista saavutiksista. Mutta mitkä ovat ne Mikon seuraavaksi parhaat suoritukset?

Kaksi kilpailua täytyy ehdottomasti huomioida uran alkupuolelta. Toinen on British Amateurin voitto vuonna 2000, ja toinen on huikea yhdeksäs sija seuraavan vuoden British Openissa. 

Amatööritulosten vertaaminen ammattilaistuloksiin on äärimmäisen vaikeaa. Toisaalta ammattilaisena Mikko on luonnollisesti paljon parempi pelaaja kuin nuorena amatöörinä. Ja toisaalta aina, kun Mikko esitellään, muistetaan mainita hänen voittonsa British Amateurissa.

On tietysti uskaliasta tehdä paremmuuslistaa tuoreeltaan PGA Championshipin jälkeen, mutta teen nyt kuitenkin kaiken uhalla yrityksen arvottaa Mikon parhaita kilpailuja:

1. Major: U.S. PGA Championship 2014 Valhalla: T7.

2. Major: The Open 2001 Royal Lytham & St Annes:  T9.

3. Major: The Open 2006 Royal Liverpool: T16.

4. European Tour Irish Open 2014 Fota Island: 1.

5. European Tour Nordea Masters 2013 Bro Hof Slott: 1.

6. European Tour Scandinavian Masters 2007 Arlandastad: 1.

7. British Amateur 2000 Royal Liverpool: 1.

8. Asian/European Tour Enjoy Jakarta Astro Indonesia Open 2007: 1.

9. European Tour Qatar Masters 2014: 2. (tappio uusinnassa Sergio Garcialle)


10. European Tour BMW PGA Championship 2013 Wentworth: T12.

Esimerkiksi Mikon valmentajalla Timo Rauhalalla voisi olla aivan toisenlainen lista. Yhtä kaikki, kun maailmassa on 60 miljoonaa golfin pelaajaa, Mikko Ilonen on nyt tunnetuin suomalaisurheilija maailmalla.


Ei kommentteja: