keskiviikko 13. elokuuta 2014

Kuolemanottelu TPS - FC Honka Turussa tänä iltana

Jalkapallon Veikkausliigan tämän kauden toistaiseksi jännittävin ottelu pelataan tänä iltana Turussa, kun TPS isännöi FC Honkaa. TPS on liigassa putoajan paikalla viimeisenä, ja Honka on kuuden pisteen päässä toiseksi viimeisenä.

Jos TPS voittaa, se kuroo eron kolmeen pisteeseen. Jos Honka puolestaan voittaa, se karkaa Tepsiltä jo yhdeksän pisteen päähän. Hyvällä syyllä tätä ottelua voi kutsua kuolemanotteluksi, vaikka esimerkiksi valmentajat varovatkin tällaisia dramatisointeja.

Molemmilla joukkueilla on ollut vaikea vuosi, joka käynnistyi valmentajanvaihtokuvioilla jo ennen sarjakauden alkua. Uudet valmentajat Mika Laurikainen TPS:ssa ja Shefki Kuqi Hongassa ovat olleet lähes mahdottoman tehtävän edessä, ja nyt pienillä resursseilla tasapainoilu on huipentumassa dramaattiseen kuolemanspiraaliin.

Hongan valmentajalla Kuqilla on edelleen pelaajan sielu, ja hän antaa jokaisessa ottelussa kentänlaidalta kaikkensa. Hän ei missään tapauksessa halua saada ansioluetteloonsa merkintää, jossa edelliskauden SM-hopeajoukkue putoaa hänen luotsaamanaan sarjasta.

TPS:n verkkosivuilla olevasta päävalmentajan MikaLaurikaisen haastattelusta ei aivan
aivan välity se jännite, joka illan ottelussa on. Laurikainen ei tietenkään halua luoda pelaajilleen ylimääräisiä paineita. Mutta jos TPS ei nyt ole pakkovoiton edessä, niin koska sitten?

FC TPS:n taustajoukkoihin tuli heinäkuussa mukaan myös jääkiekkolegenda Juhani "Tami" Tamminen, joka vetää noin parillesadalle tepsihenkiselle turkulaiselle luennon ravintola Maunossa ennen ottelun alkua. Tami vakuutti Annetaan poikien pelata -tiedotustilaisuudessa, että jalkapallo oli hänelle varsinkin juniorina iso asia. Seminaarin tuotot ohjataan FC TPS:n toimintaan.

Tami on värikäs persoona, joka osaa herättää tunteita. Aurinkokuninkaalla on Turussa myös omat vastustajansa, joten tepsiläisten nyt saama vetoapu mittaa, ei vain FC TPS:n, vaan myös Tamin oman painoarvon Kupittaan Urheilupuiston lähimaisemissa. 

Honka on toisenlainen joukkue. Sillä ei ole yli 90 vuoden perinteitä, eikä samanlaista mahtiasemaa omalla alueellaan kuin Tepsillä Turussa. Mutta Honka ei ole huono joukkue, vaikka se on tällä kaudella kärsinyt pari suurtappiota. Nimenomaan turkulaisia vastaan Honka on kuitenkin ollut tyrmäävän hyvä. FC Interin Honka on voittanut molemmissa otteluissaan, ja TPS:n se voitti keväällä riistäen heinäkuussakin Tepsiltä pisteen.

Uskoisin, että TPS:n seuraorganisaatio on valettu niin vahvalle kalliolle, että se kestäisi myös yhden kauden divarissa, Jos siis tepsiläisten pahin uhkakuva toteutuisi. Toisaalta Hongalle Veikkausliigasta putoaminen olisi luultavasti lorun loppu.

Veikkausliigassa on tänään muitakin kiinnostavia otteluita. HJK pelaa toista turkulaisjoukkuetta FC Interiä vastaan. Saapa nähdä, miten HJK:n pelaajat syttyvät turkulaisvieraista sen jälkeen, kun he saivat viime lauantaina pelata täydellä Olympiastadionille FC Barcelonan kanssa.

Sattumoisin FC Inter ja HJK ovat vielä mukana myös jalkapallon Suomen cupin välierissä. HJK matkustaa lauantaina IFK Mariehamnin vieraaksi, ja FC Inter pelaa lauantain cup-välieränsä Lahden Kisapuistossa FC Lahtea vastaan.

Sarjataulukon perusteella voi veikata, että cup-finaalissa syyskuun lopulla pelaavat HJK ja FC Lahti. Mutta paljon vaikeampi on vielä veikata, kumpi putoaa Veikkausliigasta, TPS vai Honka.Ei kommentteja: