19.11.2023

Aamulenkki nro 291: Tunteet pinnassa Koskin kirjamessuilla

Tein tunteikkaan kirjamessuretken 100-vuotisjuhlavuottaan viettävälle Valkeakoskelle lauantaina (18.11.2023). En kuitenkaan ollut Koskin kirjamessujen päätähti, sillä siinä roolissa esiintyi Valkeakosken oma voimistelijatyttö, jonka tarinan Liisa Talvitie on kertonut tänä vuonna ilmestyneessä kirjassa Hilkka Ahde: sinisilmäinen optimisti (Docendo 2023). Oli mukava tervehtiä Hilkkaa, jonka tapasin pariinkin kertaan haastatellessani hänen puolisoaan Matti Ahdetta presidentti Urho Kekkoseen liittyen. Kun tarkastin Wikipediasta Matti Ahteen kuolinajan hämmennyin todella. Matin kuolemasta tulee jo neljä vuotta. Hyvänen aika, miten aika rientää! Olimme aivan äskettäin yhdessä Kuopiossa muistelemassa Urho Kekkosta erityisesti urheiluasioihin liittyen. Mutta siitäkin täytyy siis olla jo yli neljä vuotta!
Olin viidensillä Koskin kirjamessuilla hyvin valmistautuneen Jukka Partasen haastateltavana. 
Koskin kirjamessuilla näin myös valoisan ja nykyisin monenlaisiakin tunteita herättävän kaksikon Lotta ja Pappa, kuten myös kaksi vuotta sitten. Heidän supersuosionsa tuntuu kestävän. Papan eli Jorman Saahkon muistisairaus on tietysti asia, joka tuo murhetta muuten valoisan kaksikon ylle.
Kolmas toimija, joka myi kirjojaan kuin siimaa, oli Jyväskylän yliopiston taidehistorian dosentti Leena Valkeapää, jonka teos Kansallispuvun kulttuurihistoria kiinnosti todella monia ostajia. 
Minä perustin kirjamyyntipöytäni Valkeakosken Eläkkeensaajien puheenjohtajan Pentti Hupasen ja yhdistyksen 50-vuotishistoriikin kirjoittamisprosessista päävastuun kantaneen Olavi Waljakan pöydän viereen. Meillä oli mukavia juttuja, ja yhteispeli sujui hyvin.
Olin kirjamessuilla kertomassa Valkeakosken yhteiskoulusta Helsingin olympiavuonna ylioppilaaksi kirjoittaneesta varatuomari Pekka Kareesta, joka toimi 20 vuotta ylioppilaaksi tulonsa jälkeen Münchenin olympiajoukkueen ylijohtajana. Pekka oli seitsemän vuoden ajan ystäväni, kunnes hän kuoli jotenkin odottamatta 8. marraskuuta viime vuonna. Siis aika tarkalleen vuosi sitten.
Pekka Kare (oik.) oli Paavo Nurmen säätiön ensimmäinen asiamies. Hänen jälkeensä
säätiön käytännön asioita on hoitanut Petri Manninen (vas.).
Kuva: Mauri Ratilainen.
Pekan tarina on hyvin koskettava. Hän syntyi Viipurin maalaiskunnassa vuonna 1931. Ensimmäisen evakkokokemuksensa hän sai jo ennen talvisotaa, kun läheinen koulu paloi ja koululla asunut Sallin opettajapariskunta tuli hätämajoitukseen joksikin aikaa Kareen kotitaloon. Sallin perheessä oli Pekkaa viisi vuotta nuorempi poika Veikko, joka asuu nykyään Nokialla. Hänet tunnetaan Molok-jätteenkeräysjärjestelmän kehittäjänä ja luojana.
Ensimmäisellä omalla evakkomatkallaan Kareet muuttivat Loimaan kautta Turkuun, mutta sieltä perhe palasi Viipuriin heti kun se tuli mahdolliseksi. Toinen evakkomatka päättyi sitten Valkeakoskelle.
Tuntuu siltä, että Siuntiossa asunut Pekka ehti tehdä itselleen tärkeät asiat. Hän juhli 90-vuotisjuhlansa ja lauloi monikymmenpäiselle vierasjoukolleen Ystävän laulun, hän sai todistaa kirjansa Pekka Kare, raudan ja runon mies muistelee ilmestymisen, ja hän sai haudata vaimonsa Eijan muutamaa kuukautta ennen omaa kuolemaansa. 
Ja kyllä se niin vain on, että aito ystävyys on sellaista, joka kestää, jopa kuoleman. Yksi messukävijä lähetti minulle messujen jälkeen kuvan Pekan ylioppilaskirjoitusten tuloksista. Nyt ymmärrän, miksi Pekka ei niitä itse aikanaan kovin tarkasti esitellyt minulle. Mutta ylioppilaslakin Pekka sai kuin saikin saman vuoden syksyllä 1952, toisella yrittämällä.
Ylioppilaskuvaan liittyi hauska tarina, sillä Pekka oli silloin töissä Säterillä. Hän tuli käymään kotonaan Lehmustiellä vain kuvausta varten, joten hänellä oli työhaalarit jalassaan, ja hän vaihtoi ylleen vain paidan ja pikkutakin ja pisti ylioppilaslakin päähänsä, sillä housut peittyivät kukkameren taakse. Kuvauksen jälkeen hän palasi pikaisesti takaisin työmaalleen.
Eräs toinen messukävijä kertoi asuvansa nyt siinä talossa Valkeakosken Lehmustiellä, jonka Pekka ja pikkuveljensä Tauno rakensivat isä-Ilmarin apuna sotien jälkeen.
Ilmari ja Tyyne Kare Lehmustiellä uuden kotinsa edustalla. 
Koskin kirjamessut on vahvasti paikallinen tapahtuma, josta kaupunginkirjaston henkilökunta ansaitsee ruusut. Hienoa, että he haluavat tarjota paikallisille kirjailijoille ja lukijoille tällaisen mahdollisuuden kohtaamiseen.
Minustakin tuntuu tulleen jo puolittain ”koskilainen” kirjoitettuani kirjat Pekka Kareesta ja Juuso Waldenista. Oli mukava jutella taas kerran esimerkiksi toimittaja Juhani Vallin kanssa, joka kirjoitti messuista mukavan jutun Valkeakosken Sanomiin
Valkeakoski on sattumoisin ollut mielessäni myös seuraavaa kirjaa tehdessäni, sillä tammikuussa ilmestyy Helsingin yliopiston kovakudos- ja infektiosairauksien professoriemerituksen Jukka H. Meurmanin muistelmakirja. Myös hän kirjoitti aikanaan ylioppilaaksi Valkeakosken yhteiskoulusta!
Jukka H. Meurmanin isoisä oli asemakaava-arkkitehti Otto-Iivari Meurman, jonka isoisä oli puolestaan legendaarinen suomalaisuusmies Agathon Meurman. Agathonin elämäntarinaan tutustuin aikanaan kirjoittaessani kirjaa Liuksialan kartano Kangasalla. Meurmanit 200 vuotta isäntinä ja suomalaisen yhteiskunnan rakentajina (2021). Se kirja onnistui mielestäni aika hyvin, josta kertoo varmaan sekin, että myös Jukka H. Meurman halusi tehdä kanssani yhteistyötä. 
Niin, että ei olisi aivan mahdotonta, vaikka suuntaisin seuraavillekin Koskin kirjamessuille. Katsotaan sitä sitten aikanaan.

Ei kommentteja: