2.11.2023

Aamulenkki nro 290: SVUL, Uunila, Ahde ja Pekka Kare

Osallistuin tiistaina Olympiastadionilla järjestettyyn ensimmäiseen SVUL-päivään. Paikalla oli lähes 40 SVUL:n tarinasta ja urheilujohtamisesta kiinnostunutta ihmistä. SVUL:n nykyisen puheenjohtajan Tapio Arposen järjestämän tilaisuuden alustuksista vastasivat entinen ministeri Tytti Isohookana-Asunmaa ja päätoimittaja Jouko Jokinen.

Isohookana-Asunmaa kertoi viime vuonna valmistuneesta muistelmakirjastaan ”Kabinettipeliä urheilujärjestöissä”, jonka kustantajana toimi Suomen urheiluhistoriallinen seura. Hänen muistelmansa kiinnostavat, koska hän ei ole aikaisemmin kertonut omia muistojaan ja näkemyksiään siitä, mitä 1990-luvun alussa tapahtui, kun rahapulaan ajautuneen ja velkaantuneen SVUL:n toiminta ajettiin alas ja se jätettiin uuden keskusjärjestön SLU:n ulkopuolelle. Entinen ministeri korosti tehneensä jo noina dramaattisina vuosina muistiinpanoja, joiden pohjalta hän pystyi nyt kirjoittamaan kirjansa.

Isohookana-Asunmaan kirja ilmestyi kesällä 2022, jolloin käytännössä kaikki SVUL:n historiateoksen tekstit olivat viimeistelyvaiheessa tai peräti valmiina. 1990-luvun alkuvuodet kuuluivat Jouni Lavikaisen osuuteen, mutta hänen oli pidettävä kiinni omista aikatauluistaan. Hän nimittäin väittelee tohtoriksi tämän viikon perjantaina 3.11.2023, joten väitöskirja saneli hänen aikatauluaan.

Näin ollen Isohookana-Asunmaan kirjasta tuli oikeastaan huutomerkki, joka korosti joulukuussa 2022 ilmestyneen ”SVUL:n vuosisata”-teoksen merkitystä. SVUL:n historia on värikäs tarina Suomen suurimman kansanliikkeen, urheilun, lippulaivan purjehtimisesta päin jäävuorta.

Tytti Isohookana-Asunmaa.


 

Toinen kiinnostava alustaja tiistain tilaisuudessa oli Yleisradion päätoimittaja Jouko Jokinen, joka kirjoitti Helsingin Sanomien urheilutoimituksessa juttuja siihen aikaan, kun SVUL alkoi ajautua ahdinkoon. Hänen mielenkiintoinen esityksensä oli kuitenkin painottunut pitkien linjojen vetämiseen 1990-luvun alusta tähän päivään. 

Niin Jokinen kuin Isohookana-Asunmaakin esittivät niin kriittisiä kommentteja tämän päivän menosta, että Suomen olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto käytti parikin pontevaa puolustuspuhetta. Hän selviytyi hienosti yllättävästä grillaustilanteesta, ja hänen puolustuspuheenvuorojensa ansiosta tilaisuus sai oikeastaan kolmannen pääpuhujan. Susiluoto korosti avoimuuden merkitystä tämän päivän johtamisessa verrattuna takavuosien salakähmäiseen kabinettipeliin, josta Isohookana-Asunmaa oli kertonut. Esimerkkinä avoimuudesta toimitusjohtaja kertoi olympiakomitean pöytäkirjojen julkisuuden.


Susiluoto osallistui myös somettamiseen kuin alleviivaten olympiakomitean nykyistä avointa toimintalinjaa. Tässä on twiitti Jouko Jokisen alustuksesta.

 


 

Tässä yhteydessä on hauska kertoa, että olen menossa lauantaina 18.11.2023 Koskin kirjamessuille Valkeakoskelle kertomaan varatuomari Pekka Kareen muistelmista. Pekka oli aikanaan SVUL:n varapuheenjohtaja, joten hänen muistelmiaan kirjoittaessani pääsin yhdeltä kantilta kiinni myös SVUL:n historiaan. 

Pekka Kare kirjoitti ylioppilaaksi Valkeakosken yhteiskoulusta, oli perustamassa Valkeakosken Painonnostokerhoa ja järjesti Valkeakoskella painonnostomaaottelun. Lisäksi hän hiihti Valkeakosken Hakan riveissä ja touhusi paljon muutakin.

Pekka Kare oli Veikkauksen painotalo Kvarton toimitusjohtajana SVUL:n puheenjohtajan ja Veikkauksen toimitusjohtajan Jukka Uunilan työ- ja hiihtokaveri. Pekan kannalta oli ongelmallista, kun Uunilan seuraajaksi Veikkauksen pomona tuli TUL:n puheenjohtaja Matti Ahde. Yhteistä säveltä ei syntynyt, ja pian Pekka huomasi istuvansa tyhjän päällä. Ahteen johtamassa Veikkauksessa  ei ollut enää käyttöä hänelle. Ahde oli kova demari ja Pekka oli varmasti yhtä kova Kekkosen mies. Kuinka paljon Pekan aseman heikentyminen liittyi keskustapuolueen ja SDP:n keskinäiseen valtataisteluun, siihen en osaa antaa vastausta.

Tarkoituksemme ja alustava suunnitelmamme oli, että Pekkakin olisi osallistunut näille Koskin kirjamessuille. Mutta toisin kävi. Pekka nukkui pois vuosi sitten, vain muutama kuukausi Eijansa jälkeen. Herkistyminen on lähellä, kun ajattelen niitä vuosia, jotka sain nauttia Eijan ja Pekan vieraanvaraisuudesta Pekan kirjaa tehdessäni. Mukavat muistot jäivät jäljelle.


Pekka Kare oli Veikkauksen painotalo Kvarton toimitusjohtaja.


 


Ei kommentteja: