sunnuntai 22. marraskuuta 2015

In Memoriam Mal Whitfield (1924–2015)

Helsingin olympiakisojen legendaarisiin voittajiin kuulunut amerikkalainen Mal Whitfield kuoli viime viikolla (18.11.) 91-vuotiaana, joten lienee paikallaan kirjoittaa muutama rivi hän muistokseen ja muistella samalla vuoden 1952 olympiakisoja.

Whitfield oli tummaihoinen juoksija, joka oli jo Lontoon olympiakisoissa 1948 voittanut kultaa 800 metrillä ja 4x400 metrin viestissä. Henkilökohtaisella 400 metrillä hän sai Lontoossa pronssia.

Helsingin kisoihin 1952 Whitfield sai kehitettyä jälleen erinomaisen kunnon, vaikka olikin sotinut edellisvuonna Koreassa. Whitfieldin nimi on jäänyt suomalaisille hyvin muistiin 800 metrin kultamitalin ansiosta. Hän juoksi myös Yhdysvaltain 4x400 metrin viestin ankkurina, mutta ei onnistunut ohittamaan Jamaikaa. Näin pitkässä viestissä tuli ”vain” hopeaa.

Whitfieldin ennätysaika 800 metrillä 1.47,9 on uskomattoman hyvä, murskaradalla juostuna!

Löysin sattumalta Youtubesta mielenkiintoisen US Armyn propagandavideon ”The Big Picture” Helsingin olympiakisoista. Selostuksessa on pieniä asiavirheitä, liittyen esimerkiksi Paavo Nurmen olympiasaavutuksiin, mutta ei kannata antaa näiden seikkojen häiritä tunnelmaa. Filmi on mainio ajankuva kylmän sodan vuosilta. Siinä on hienoa kuvaa muun muassa Käpylän olympiakylästä, jonka suunnittelijakaartiin kuului muun muassa turkulainen arkkitehti Pekka Sivula. Filmissä näytetään muun muassa, kuinka Mal Whitfield voittaa 800 metriä.

Filmissä tulee myös mielenkiintoisella tavalla esille 5-ottelukilpailun sotilaallinen luonne. Sitä filmissä ei kerrota, että siviileille avattiin ensimmäisen kerran ovet tähän lajiin juuri Suomen kisoissa. Amerikkalaisille laji näytti edelleen olevan sotilasviisiottelu.

Filmillä ei myöskään kerrota, että 5-ottelu kisattiin Hämeenlinnassa Ahvenistolla, ja joukkueet olivat majoitettuina Aulangolle. Hämeenlinna oli olympiakaupunkina yli viikon ajan, sillä olympiatuli saapui Kaurialaan 17.7.1952, olympiaviikon avajaiset järjestettiin 20.7., ensimmäinen 5-ottelulaji, ratsastus, kisattiin 21.7., ja viimeinen laji, maastojuoksu 25.7., jolloin oli myös palkintojenjako.

Todella herkullinen tunnelmapala filmillä on koripallo-ottelu Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välillä, samoin kuin Kisahallin nyrkkeilyistä kertova osuus. Siinä näkyy myös yksi urheiluhistorian merkillisyys, kun Ingemar Johansson* välttelee raskaan sarjan loppuottelussa Yhdysvaltain Ed Sandersia niin paljon, että tulee hylätyksi!

Siinä kävi niin erikoisesti, että Stenmark ei saanut lainkaan mitalia, koska hänen katsottiin otelleen niin epäurheilijamaisesti. Täysin ansaitsemansa olympiahopean hän sai vasta 30 vuotta myöhemmin, vuonna 1982.

P.S. * Kirjoitin ensin nyrkkeilijä Ingemar Johanssonin paikalle alppihiihtäjä Ingemar Stenmarkin nimen. Merkillinen oikosulku minulta. Kiitos lukija palautteesta!

Ei kommentteja: