9.2.2015

Paavo Nurmi voitti Portlandissa

9.2.1925 Kilpailu nro 15, ei ennätystä

Paavo Nurmi kilpaili maanantaina Portlandissa (Maine), yli 300 mailin päässä New Yorkista. Matkana oli 3000 jaardia, mutta lyhyellä 115 metrin radalla ennätystä ei ollut kovinkaan realistista edes odottaa. Nurmen voittoaika oli 8.14.4. ME jäi 16 sekunnin päähän.

Nurmi ohitti American Legion Gamesissa muut osanottajat, Sullivanin, Ludvellin ja Whittierin kahdesti.

Mainen yliopiston Carl Ring sivusi 45 jaardin aitajuoksussa maailmanennätystä, joten oma poika tavallaan vähän pelasti ennätyksiä katsomaan tulleen yleisön tunnelmaa, vaikka kuuluisa Nurmi ei tällä kertaa ennätystä rikkonutkaan.

Viikonloppuna ennen Portlandin kilpailua Yhdysvaltain yleisurheiluliitto AAU oli käsitellyt Paavo Nurmen ja italialaisen kävelijän Uno Frigerion kilpailuohjelmaa. Asia liittyi heidän saamiinsa kilpailukorvauksiin. New York Times uutisoi 9.2.1925, että Nurmen kilpailuohjelmaan kuuluvat seuraavat kilpailut:

9.2. American Legion, Portland, Maine
12.2. 106th Field Artillery, Buffalo
13.2. Syracuse University
14.2. New York A.C., Madison Square Garden
16.2. Philadelphia College of Osteopathy
20.2. Georgetown University, Washington D.C.
21.2. Georgetown University, Washington D.C.
23.2. John Hopkins University, 5th Regiment, Baltimore
24.2. Cathedral benefit games, Madison Square Garden
28. National AAU Championships Louisville, Ky
2.3. 71st Regiment A.A.
4.3. 106th Infantry A.A., Brooklyn
5.3. Hamilton, Ontario
6.3. Toronto, Ontario
7.3. 174th Regiment, Buffalo, N.Y.
9.3. Milwaukee Wis.
12.3. Greek-American A.C., New York

S.J. Woolf on ollut katsomassa Paavo Nurmen
kilpailua ja piirtänyt vauhdikkaan kuvan,
 ilmeisesti jonkun hallikilpailun alkumetreiltä. 
Tämä 17 kilpailun lista oli tiedossa muissakin toimituksissa. Lista palveli useita eri tarkoituksia. Urheilun amatööriaatetta valvovien johtajien oli listan perusteella helppo pitää Nurmea silmällä, toimittajilla oli mahdollisuus mennä seuraamaan Nurmen kilpailuja, ja saman mahdollisuuden se tarjosi yleisölle, kun se nyt laajalevikkisessä New York Timesissa  julkaistiin.

Urheilujohtajien valvonta liittyi siihen, että kilpailujen järjestäjien tuli maksaa AAU:lle Nurmen ja Frigerion kisoista. Näillä rahoilla AAU puolestaan maksaisi ulkomaisille urheilijatähdille (8 dollaria päivä) ja palauttaisi kassaan lopulta jäävät rahat lopuksi takaisin seuroille. 

Tässä vaiheessa oli tiedossa suunnitelma, että Nurmi suunnitteli paluuta Suomeen maailskuun lopussa, vaikka häntä olikin kutsuttu moniin paikkoihin.

Nurmi kertoi AAU:n johdolle, että 1920 Antwerpenin olympiakisojen jälkeen hän oli saanut n 12 kutsua tulla kilpailemaan Amerikkaan. Kutsujina oli amerikansuomalaisia. Juuri sen vuoksi Nurmen isänmaallisessa kilpailuohjelmassa oli myös New Yorkin ulkopuolella olevia kilpailuja, että Nurmen maanmiehillä olisi mahdollisuus nähdä Phantom Finn juoksemassa.

New York Times seurasi tarkasti Nurmea. Esimerkiksi 1. helmikuuta lehdessä oli koko sivun artikkeli Nurmesta, jota verrattiin antiikin jumaliin, jotka pystyivät liikkumaan ilmassa. Koko sivun artikkeli oli kuvitettu S.J. Woolfin piirroksella Nurmesta (drawn from life). Toimittaja John H. Finleyn artikkelin otsikkona on runollinen ”Nurmi, marvel of fleetness and grace”. Hienossa artikkelissa Finley, joka oli itsekin käynyt Suomessa, ja kävellyt sen maanteillä, aloittaa kertomalla  kuinka Pheidippides suoritti ensimmäisen maratonjuoksun tullessaan kertomaan sotavoitosta ateenalaisille. Useaan otteeseen tarinassa viitataan antiikin jumaliin, mutta siinä siteerataan myös Kalevalaa, ja otetaan esille sen sankareita, kuten Lemminkäinen. Ja sitten kerrotaan Paavo Nurmen kotikaupungista:

”Juoksija on syntynyt Turussa (Abo), joka on Suomen muinainen pääkaupunki, maan sivistyksen kehto. Täällä ensimmäiset kristityt kastettiin Aurajoen keltaisessa vedessä, tänne emokirkko pystytettiin. Täällä avattiin ensimmäinen yliopisto vuonna 1640. Täällä painettiin, ensimmäinen kirja. Täällä ovat edelleen pystyssä ensimmäisen linnoituksen muurit. Täällä on kirjoitettu pääosa Suomen 700-vuotisesta historiasta. Mutta noin sata vuotta sitten tulipalo pyyhkäisi vanhan gloorian muistoihin. Uudet hallintorakennukset ja taidegalleriat on pystytetty, ja yliopisto on avattu uudelleen. Mutta pääkaupunki on siirtynyt Helsinkiin.”

Lennokkaan ja asiantuntevan tekstin kirjoittaneesta John Huston Finleystä tuli myöhemmin New York Timesin päätoimittaja.
  
Ennätyslaskuri


Ei uutta ennätystä, (ennätyksiä koossa 19), kilpailu nro 15, voitto nro 14.

Ei kommentteja: