torstai 15. lokakuuta 2015

Tapsa Rautavaara muisteli koskettavasti Paavo Nurmen hautajaisia

Lokakuu. Paavo Nurmi haudattiin lokakuussa vuonna 1973.

Löysin Youtubesta sattumalta todella herkän videopätkän Paavo Nurmen hautajaisista. Tai paremminkin, kyseessä on hautajaisissa mukana olleen Tapio Rautavaaran muistelus tuosta koskettavasta tilanteesta.

Lontoon 1948 olympiakisojen keihäänheiton voittaja Tapio Rautavaara kertoo, kuinka hän vei seppelettä arkulle yhdessä Ville Ritolan kanssa. Ritolalla oli keppi oikeassa kädessä, joten hän pyysi Tapsaa ottamaan kiinni vasemmalta puolelta.

Ritola (5 kultaa, 3 hopeaa) olisi olympiahistorian legendaarisin juoksija, jollei hän olisi jäänyt vielä legendaarisemman Paavo Nurmen (9 kultaa, 3 hopeaa) varjoon! 

Kun Paavo Nurmen arkku kannettiin ulos Helsingin Vanhasta kirkosta, olivat kantajina Veikko Karvonen, Lauri Virtanen, Viljo Heino, Ilmari Salminen, Taisto Mäki, Harri Larva, Toivo Loukola ja Lasse Virén.

Ilmari Salminen riisti 10.000 metrin maailmanennätyksen Nurmelta, Taisto Mäki Ilmari Salmiselta, ja Viljo Heino Taisto Mäeltä. Lasse Virén oli neljäs kantaja, joka oli juossut 10 000 metrillä maailmanennätyksen.

Neljä kantajaa oli kruunattu olympiavoittajiksi: Salminen, Virén, Harri Larva ja Toivo Loukola. Kantajista kolme oli Euroopan mestareita: Taisto Mäki, Viljo Heino ja Veikko Karvonen.

Ja milläs meriiteillä Turun Riennon kunniapuheenjohtaja Lauri Virtanen siellä kantajien joukossa oli? Hän oli Los Angelesin olympiakisojen (1932) 5000 ja 10.000 metrin pronssimitalisti. Paavo Nurmi oli saanut komean saattojoukon!


Tässä on lopuksi linkin takana Rautavaaran Youtube-herkistely. Ja niin, vielä 25.10.2015 asti voi käydä Urheilumuseolla tutustumassa Rautavaaran näyttelyyn. Kannattaa käydä!

Ei kommentteja: