maanantai 17. elokuuta 2015

Mikko Iloselle tärkeät onnistumiset Yhdysvalloissa

Mikko Ilonen pelasi Yhdysvalloissa Whistling Straitsin kentällä järjestetyssä PGA Championshipissä tasaisesti. Hänen neljän kierroksen yhteistuloksensa tuotti par-tuloksen 288 ja hän sijoittui 54:nneksi kierrostuloksilla 72, 73, 71 ja 72. Se on hänen toiseksi paras suorituksensa PGA Championshipissä viime vuoden vaikuttavan seitsemännen sijan jälkeen.

Samalla se on Ilosen tämän vuoden paras saavutus major-turnauksissa, sillä Mastersissa ja The Openissa hänen etenemisensä katkesi kahden kierroksen jälkeen.

Mikko Ilosen Amerikan-kampanja alkaa vähitellen tuottaa tulosta. Viikkoa ennen PGA Championshipiä hän pelasi elämänsä parhaan WGC Bridgestone Invitationalin sijoittuen jaetulle sijalle 45.

Alkukaudesta hän pelasi hyvin myös mm. WGC Cadillac Championshipissä (T23.) ja WGC Cadillac Match Playssa (T34.).

Kevään vaikeudet, muun muassa kolme peräkkäistä ”missattua cuttia”, ovat nyt historiaa ja Ilonen pääsee keskittymään syksyn kisoihin luottavaisin mielin kahden peräkkäisen onnistumisen (WGC Bridgestone Invitational ja PGA Championship) ansiosta. Onnistumiset tulivat kreivin aikaan pysäyttämään lahtelaisen valumisen rankinglistoilla.

Ilosen omasta mielestä Amerikan tulokset eivät varmaankaan tunnu suurilta onnistumisilta. Mutta silloin kun urheilija yltää turnauksessa parempaan kuin koskaan aikaisemmin, tai toiseksi parhaaseensa, voidaan kyllä aivan hyvin puhua onnistumisesta.

Pelkästään Ilosen saamat major-voittajien päänahat kertovat hänen suorituksestaan. PGA Championshipissä hän jätti taakseen muun muassa Keegan Bradleyn, Jason Dufnerin, Shaun Micheelin, Zach Johnsonin, Padraig Harringtonin, Tiger Woodsin ja Graeme McDowellin.

Jason Day kesti paineet


PGA Championshipin voitti Australian 27-vuotias Jason Day, joka lähti viimeiseen päivään kahden lyönnin johdossa.

Seitsemännellä väylällä hänestä tuli kolmas pelaaja, joka on päässyt major-turnauksissa tilanteeseen 19 alle. Tiger Woods (PGA Championshipissä 2006) ja Jordan Spieth (Mastersissa 2015) olivat aiemmin käyneet yhtä alhaisessa luvussa. 

Jason Dayn lopputulos 268 (-20) on major-turnausten uusi ennätys. Koskaan aikaisemmin major-turnausta ei ole voitettu 20 lyöntiä alle kentän par-tuloksen. Day pelasi kierroksensa lyönnein 68, 67, 66 ja 67.

Day tuli sunnuntaina puolimatkan krouviin neljän lyönnin johdossa. Hänen takanaan Jordan Spieth, Branden Grace ja Justin Rose yrittivät määrätietoisesti kuroa aussin etumatkaa umpeen, mutta Day ei juurikaan näyttänyt hätkähtävän uhitteluista.

Vaikka Day voitti nyt ensimmäisen major-tittelinsä, ei sitä voi pitää suurena yllätyksenä hänen aiempia major-suorituksiaan ajatellen. Viimeisen kolmen kauden aikana ennen PGA Championshipiä hän oli läpäissyt jokaisessa major-turnauksessa cutin, ja sijoittunut samaan aikaan kuusi kertaa top-10:iin. Hän on siis pelannut nyt kolmen vuoden aikana majoreissa topkymppiin yli 50-prosenttisella varmuudella!


Jason Day on jo 11:s australialainen major-voittaja. PGA Championshipin voittajalle luovutettavan Wanamaker Trophyn olivat ennen häntä vastaanottaneet Jim Ferrier, Wayne Grady, Steve Elkington ja David Graham.

Australialaiset major-voittajat:

5 voittoa:
Peter Thomson The Open 1954, 1955, 1956, 1958, 1965
2 voittoa:
Greg Norman The Open 1986, 1993
David Graham PGA Championship 1979, US Open 1981
1 voitto:
JASON DAY PGA Championship 2015
Adam Scott Masters 2013
Geoff Ogilvy US Open 2006
Steve Elkington PGA Championship 1995
Ian Baker-Finch The Open 1991
Wayne Grady PGA Championship 1990
Kel Nagle The Open 1960
Jim Ferrier PGA Championship 1947
Jordan Spieth maailman ykköspelaajaksi


Jordan Spieth, 22, sijoittui turnauksessa toiseksi kolme lyöntiä Spiethille hävinneenä. Jonkinlaista lohtua Texasin tähdelle tuo se, että hän nousee kakkossijansa ansiosta ensimmäisen kerran maailman rankingin ykköspelaajaksi ohi Pohjois-Irlannin Rory McIlroyn! Sairaslomalta palannut Rory oli PGA Championshipissä 17:s (-9).

Jordan Spieth aloitti turnauksen vaatimattomasti 71 lyönnillä, eikä pystynyt kirimään torstaina syntynyttä kolmen lyönnin eroa Jason Dayhin, vaikka pelasikin sen jälkeen kolme päivää erittäin hyvin: 67, 65, 68.

Spieth pelasi tämän kauden neljä major-turnausta yhteensä -54, paremmin kuin kukaan koskaan aikaisemmin! Tiger Woods ei edes parhaimpina vuosinaan yltänyt samaan!


Ensi vuonna kalenterijärjestelyjä


Ensi vuonna PGA Championship ja sen esiturnauksena, voisi jopa sanoa "perinteisesti", pelattu WGC Bridgestone Invitational siirretään omilta paikoiltaan kalenterista Rion olympiakisojen vuoksi.

Näin syntyy hankala ristiriita, koska WGC Bridgestone Invitational 2016 pelataan samaan aikaan kesäkuun lopussa kuin Euroopan kiertueeseen kuuluva Ranskan avoin golfturnaus. French Openilla on 100-vuotisjuhlaturnaus, ja siellä jaetaan pisteitä Ryder Cupiin. Niinpä Euroopan kiertue on ilmoittanut, että samaan aikaan Yhdysvalloissa pelattava WGC Bridgestone Invitational ei kuulu ensi vuonna lainkaan Euroopan kiertueen ohjelmaan! Eli ne eurooppalaiset, jotka taistelevat paikoista Ryder Cupiin, pelaavat Ranskassa samaan aikaan kun jenkkitähdet puttailevat WGC Bridgestone Invitationalissa.

Kauden neljäs ja viimeinen major-turnaus PGA Championship siirtyy heinäkuun lopulle. Baltusrolin kentällä pelattava turnaus kuuluu US PGA:n 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumiin.

Ei kommentteja: