lauantai 6. kesäkuuta 2015

Kymmenen isoa hetkeä Berliinin olympiastadionilta

Mestareiden liigan loppuottelu pelataan tänä iltana 6.6. Berliinin olympiastadionilla FC Barcelonan ja Juventuksen välillä. Tämä on hieno ilta urheilun ystävälle. Kerron omat tärkeät tunnesiteeni tuohon legendaariseen stadioniin.

1. Murakoso jää

Martti Jukola on ehkä kaikkein legendaarisin suomalainen urheilutoimittaja. Hänen selostuksensa Berliinin vuoden 1936 olympiakisojen 10.000 metrin kilpailusta on ylittämätön klassikko: ”Murakoso jää, Murakoso jää!” Mikä loistava esimerkki toiston taitavasta käytöstä! Yleisradio järjesti vuonna 2000 Jukolan syntymän 100-vuotisjuhlan merkeissä seminaarin, jossa sain pitää puheenvuoron urheilujournalismista. Se on yksi oman toimittaja- ja tutkijaurani hienoista hetkistä.

2. Tikkaa tiheämmin!

Berliinin olympiakisojen 10.000 metrin juoksusta tuli jättipotti, kolmoisvoitto, Ilmari Salmisen johdolla. Yli 70-vuotias kultavääpeli lenkkeili Kouvolassa varuskunnan pururadalla vielä 40 vuotta kultavuosiensa jälkeen ja antoi minulle ohjeen ylämäen juoksemisesta: ”Tikkaa tiheämmin!”

3. Kaarlo Tuomisen hopeajuoksu

Berliinin olympiakisojen estejuoksun hopeamitalisti Kaarlo Tuominen pääsi mulahtamaan ensimmäiseen vesiesteeseen ilman, että kisaa selostanut Martti Jukola huomasi sitä.
Se todistaa vain, että parhaimmillekin voi sattua virheitä. Koski Tl:ssä asunut Tuominen oli iloinen vanhus tavatessani hänet vuosituhannen alussa. Hän kertoi, että tanssiminen oli ollut hänen vahvojen pohkeidensa salaisuus. Estekullan voitti Volmari Iso-Hollo, jonka patsas on Keravan keskustassa.

4. Kalervo Toivosen pronssiheitto

Salosta lähtöisin ollut Kalervo Toivonen heitti Berliinin olympiastadionilla pronssia keihäänheitossa tuloksella 70,72. Voitto jäi vain metrin päähän. Varusmiesaikanaan vain muutama vuosi aikaisemmin hän oli taltuttanut pahoissa aikeissa olleen varusmiestoverinsa, joka oli laittanut pistimen peiton alle ja valmistautui rähinöimään. Vertaisen pahoinpitelystä tuomittu Toivonen sai valita rangaistuksena joko ”Ilmajoelle pariksi kuukaudeksi istumaan” tai ”vedelle ja leivälle” Viipuriin. ”Vettä ja leipää” oli Toivosen valinta. Komppanian päällikkö järjesti Toivoselle lyhyen loman, jos tämän osallistuisi Viipurissa divisioonan mestaruuskilpailuihin. Vastentahtoinen Toivonen otti tarjouksen vastaan, ja heitti sitten 59 metrillä voiton, mikä tiesi lisää lomaa.
Sotien jälkeen hän oli Belgiassa valmentajana ja huomasi olevansa hyvässä kunnossa. Hän olisi halunnut osallistua Lontoon olympiakisojen 1948 keihäskarsintaan. Se kiellettiin, koska valmentamisesta palkkaa saanut Toivonen luokiteltiin ammattilaiseksi. Kuinkahan on, oliko siinä Tapio Rautavaaran keihäskullan pelastus?

5. Jesse Owensin neljä kultamitalia

Berliinin olympiakisojen 1936 sensaatio oli Jesse Owens, joka voitti 100 m, 200 m, pituushypyn ja 4x100 m. Hitler halusi luoda kisoista Kolmannen valtakunnan ja arjalaisen rodun propagandatapahtuman, mutta musta amerikkalaisurheilija pilasi Hitlerin suunnitelmat. Owens oli suosittu urheilija, ja suomalaisetkin urheilijat halusivat kuvauttaa itsensä Owensin kanssa. Näin teki esimerkiksi keihäänheittäjä Kalervo Toivonen.

6. Isoisän Berliinin juoksu

Saksa ja Suomi harrastivat urheilun ja kulttuurin saralla yhteistyötä toisen maailmansodan aikana. Suomelle kyse oli vahvan Saksan tuen varmistamisesta Neuvostoliiton uhkaa vastaan. Isoisäni Veikko Virtapohja lähetettiin kesäkuussa 1941 juoksemaan Berliinin olympiastadionilla järjestettyihin kisoihin 3000 metriä. Hän sijoittui Ruotsin Gunder Häggin voittamassa kilpailussa neljänneksi ennätyksellään 8.25. Keihäänheiton voitti maailmantilaston kärkimies Matti Mikkola. Veikko ja Matti saapuivat Saksaan ilman viisumia, joten heidät pidätettiin lentokentällä välittömästi. Lähetystöstä kävi sitten lähetystösihteeri hakemassa urheilijat vapaaksi toruen: ”Pojat, pojat, ettekö tiedä, että Saksa on sotaa käyvä maa. Täällä ammutaan, jos paperit ei ole kunnossa!”

7. Usain Boltin ME

Muistamme hyvin, kuinka Jamaikan Usain Bolt nousi maailman ihmettelyn aiheeksi Pekingin olympiakisoissa vuonna 2008, mutta hänen 100 metrin maailmanennätyksensä 9,58 on Berliinin MM-kisoista 2009. Bolt voitti Berliinissä myös 200 metrin ja 4x100 metrin maailmanmestaruudet.

8. Zidanen pukkaus

Jalkapallon MM-loppuottelussa 2006 Ranskan supermies Zinedine Zidane pukkasi Italian Marco Materazzia ja sai punaisen kortin. Alivoimalle joutunut Ranska pystyi pelaamaan 1–1 tasapelin, mutta rangaistuspotkukilpailussa Italia oli vahvempi ja vei maailmanmestaruuden.

9. Mestareiden paluu stadionille

Juventuksen riveissä tämän illan Mestareiden liigan loppuottelussa pelaa kolme maailmanmestaria vuodelta 2006: Andrea Pirlo, Gianluigi Buffon ja Andrea Barzagli. Pirlo ja Buffon olivat tärkeässä roolissa loppuottelussa, Barzagli vaihtomiehenä.

10. Barcelona – Juventus

Georg Friedrich Händelin kruunajaishymnistä sovitettu Mestareiden liigan tunnusmusiikki kajahtaa tänä iltana Mestareiden liigan loppuottelun merkkinä. Olin Glasgow´ssa toukokuussa 2002 todistamassa, kuinka Real Madrid voitti Uefa Champions Leaguen loppuottelussa Bayer Leverkusenin Zinedine Zidanen maalilla. Nyt katsotaan, kenen vuoro on tehdä voittomaali, vai mennäänkö jatkoajalle ja rankkareihin? Veikkaan, että Lionel Messi pitää huolen siitä, että kruunajaiset tapahtuvat jo täyden peliajan, 90 minuutin jälkeen.

Ei kommentteja: