14.2.2015

Ihmismeteori Paavo Nurmi alitti 9 minuuttia 2 maililla

14.2.1925 Kilpailu nro 18, ennätykset nro 23 ja nro 24

”Sensaatiomainen suomalainen” Paavo Nurmi teki tuloksen, jota asiantuntijoiden mukaan kukaan ihminen ei pysty tekemään! Näin uutisoi New York Times (15.2.1925) Paavo Nurmen uuden maailmanennätyksen 8.58,2 kahdella maililla. Entinen Willie Ritolan nimissä ollut ennätys parani reilut viisi sekuntia. Väliaikana parani myös 1 ¾ mailin ennätys neljällä sekunnilla aikaan 7.51,4.

Madison Square Gardenin tulos oli NYT:n mukaan Paavo Nurmen Amerikan-kiertueen kruunaus. New York Athletic Club sai ennätysjuoksusta kilpailuilleen samoin hienon kruunun, vaikka illan aikana oli aiemmin tapahtunut muutakin merkittävää: Ville Ritola voitti 3 mailia ennätysajalla 14.01,4 ja saavutti toisen ennätyksen 2,5 mailin väliaikana (11.44), ja lisäksi Lloyd Hahn paransi Nurmen nimissä ollutta mailin ennätystä 0,2 sekuntia voittaessaan Baxter Mile –kilpailun ajalla 4.13,4. Leo Larrivee hävisi vain viisi jaardia Hahnille.

NYT:n raportti keskittyi kuitenkin lähes täydellisesti Nurmen ennätysjuoksuun. Hänen vastustajansa Verne Booth, Harry G. Helme ja Mal Smith jäivät kuin seisomaan. Kun kuuluttaja Bill Rosenbach asteli Gardenin hallin keskelle kuuluttamaan Nurmen aikaa, monituhantinen yleisö pidätti hengitystään. Nuppineulan putoamisenkin olisi silloin kuullut. Ja kun ihmeellinen ennätysaika kuulutettiin, räjähtivät raikuvat suosionosoitukset ja jatkuivat kauan senkin jälkeen, kun Nurmi oli tapansa mukaan jo poistunut pukuhuoneeseen.

Nurmea kuvattiin NYT:n uutisessa ihmismeteoriksi, jolle aika ja matka eivät merkitse mitään.

2 mailia 8.58,2 (66,8)

Nurmi oli varmaankin sisuuntunut edellisiltana kärsimästään tappiosta Syracusen tasoitusjuoksussa. Nurmella on nyt 18 kilpailua takanaan. Niistä hän on voittanut 16.

13.2.1925 Kilpailu nro 17, ei ennätystä

Phantom Finn Paavo Nurmi hävisi yllättäen Syracusen yliopiston salissa käydyssä kilpailussa paikalliselle opiskelijalle Al Gottliebille mailin tasoitusjuoksussa.

Syracusen opiskelijoita oli kilpailussa mukana puolisen tusinaa. Pienimmän tasoituksen, 65 jaardia, sai yliopiston maastojuoksujoukkueen Al Gottlieb. Nurmi ohitti Gottliebin kellon soittaessa viimeiselle kierrokselle. Noin 100 jaardia ennen maalia Paavo katsoi kelloaan ja hidasti hieman. Se oli merkki 21-vuotiaalle Gottliebille, joka singahti viimeisessä kaarteessa Nurmen ohi ja kuroi lopussa kymmenen jaardin eron juoksijoiden kuninkaaseen.

Gottliebistä tuli heti suuri sankari monituhatpäisen syracusalaisyleisön silmissä. Uutistoimisto AP kertoi, että Gottlieb on kokoisin Schenectadysta (N.Y.). Hänen valmentajansa Tom Keane toimi Syracusen yliopiston valmentajana.

Gottliebin 10 jaardin voittoa Nurmesta pidettiin arvokkaampana kuin Gunnar Nilssonin tammikuisessa tasoitusjuoksussa saavuttamaa yhden jaardin voittoa.

Nurmen puolesta on todettava, että hänen voittoaikansa 4.27,4 uutisoitiin ennätyksenä.  Kyllä, se oli Syracusen rataennätys, 0,4 sekuntia parempi kuin Joie Rayn edellisvuonna juoksema ennätys. Mutta sitä ei tietenkään voi laskea maailmanennätyksien joukkoon.

Pilakuvassa uutinen Paavo Nurmen kipeästä varpaasta saa
 rahamiehen epätoivoon (Springfield Missouri Republican).

Kilpailun jälkeen Nurmen oli kiirehdittävä rautatieasemalle, sillä hänellä oli 400 kilometrin junamatka takaisin "kotiin" New Yorkiin, missä seuraava kilpailu, jo kolmantena peräkkäisenä iltana, odotti heti lauantaina.

Nurmen maine koki tappiosta ainakin hetkellisen kolauksen. Toisaalta hänen maineensa oli noihin aikoihin aivan huipussaan, sillä lehdet kirjoittivat Nurmen menestyksen taanneen Suomen valtiolle 10 miljoonan lainan. Käytännössä Nurmen jalat arvotettiin siis 10 miljoonan jaloiksi, eli 2x5 miljoonaa. Mitäs sitten, jos Nurmelle tulisi jalkavamma, pakinoitsijat vääntelivät.

Tätä asiaa käsiteltiin useissa lehdissä, etenkin kolumnipalstoilla, kuten Springfield Missouri Republican teki 11. helmikuuta.

Ei ennätystä (ennätyksiä yhteensä 22), kilpailuja 17, kaksi tappiota.

12.2.2015

Paavo Nurmi rikkoi kolme ennätystä Buffalossa

12.2.1925 Kilpailu nro 16, ennätykset nro 20, nro 21 ja nro 22

Paavo Nurmi onnistui tekemään kolme uutta maailmanennätystä voittaessaan Buffalossa 106. Field Artillery Armory –hallissa 1 ¼ mailin kilpailun. Nurmi teki uuden maailmanennätyksen 5.23,8. 2000 jaardin väliaika 4.53,6 oli myös uusi ennätys, samoin 2000 metrin väliaika 5.22,4

Entinen 1 ¼ mailin ennätys oli Nurmen Millrose A.A.:n ”carnivalissa” (28.1.) juoksema tulos 5.30,2. 2000 jaardin entinen ennätys oli Nurmen Brooklyn Collegen kisoissa (24.1.) juoksema 5.00,8. 2000 metrin vanha ennätysaika 5.33 oli Fordham A.A.:n kisoista (17.1.).

Jimmy Connolly oli saamassa Buffalon juoksuun 50 jaardin tasoituksen, mutta manageri Hugo Quistin protestoinnin jälkeen Connolly joutui lähtemään Nurmen kanssa samalta viivalta. Sen sijaan kahdelle paikalliselle kyvylle annettiin 100 jaardia tasoitusta, mutta heistä ei ollut vaaraa, sillä he hävisivät Nurmelle 200 jaardia. Kyseessä oli järjestyksessään Nurmen 16. kilpailu ja 15. voitto.

Willie Ritola paransi Buffalon 2 mailin kilpailussa Paavo Nurmen ennätystä nelisen sekuntia ajallaan 9.03,8. Ritola antoi neljälle juoksijalle 100 jaardia tasoitusta, mutta voitti silti ylivoimaisesti. Ritolan juoksua arvioitiin yhdeksi hänen uransa parhaista. New York Timesin jutussa pahoiteltiin, että Ritolalle ei otettu väliaikoja, koska luultavasti hän olisi tuossa juoksussa tehnyt useammankin ennätyksen.

Kilpailujen järjestäjät olivat valittaneet AAU:lle Nurmen huonoista juoksuista. Järjestäjät olivat markkinoineet, että tulkaa katsomaan, kun Nurmi rikkoo ennätyksiä. AAU:n pääsihteeri Frederick W. Rubien kuitenkin puolusti Nurmea ja kiinnitti huomiota siihen, että seurat eivät saa mainostaa kilpailujaan Nurmen mahdollisilla ennätyksillä, jos Nurmella ei ole tarkoitustakaan rikkoa ennätyksiä. Valituksia oli tullut Morningside A.C.:n kisoista, Newark A.C.:n kisoista ja viimeisimmistä Bostonin ja Portlandin kisoista. No, Morningside A.C.:n kisoissahan Nurmi kilpaili sairaana, ja hän oli maannut vuoteessa, kun Hugo Quist haki hänet kotoa kilpailupaikalle.

Nurmi sai viikolla myös muita huonoja uutisia, sillä Metropolitan AAU päätti kokouksessaan 10.2., että Nurmelle ei järjestetä Metropolitan AAU:n mestaruuskisoihin erityiskilpailua, koska hänen kilpailuesityksensä viime aikoina olivat olleet niin mitäänsanomattomia (”indifferent”). Sen sijaan erityiskilpailu järjestetään italialaiselle kävelyn (heel and toe) olympiavoittajalle Uno Frigeriolle
Voisipa sanoa, että italialainen oli voittanut Nurmen jonkinlaisessa kabinettikisassa!

Kilpailun päivämäärä siirrettiin samalla, alun perin piti kilpailla 20.2., mutta päällekkäisyyksien vuoksi AAU:n paikallinen mestaruuskilpailutoimikunta (NYT 11.2.1925) siirsi omat kisansa seuraavalle päivälle.

Frederick W. Rubien ylisti New York Timesin
artikkelissa Paavo Nurmea.

Rubien kuitenkin halusi korostaa (NYT 12.2.), että paikallinen AAU ei varsinaisesti sulkenut Nurmea pois kilpailuista. Ongelma syntyi AAU:n paikallisten mestaruuskilpailujen päivän siirrosta. Nurmen ohjelmassa oli jo ennestään 21.2. kilpailut Washingtonissa. Rubien puolusti Nurmea: ”Ongelmana ovat mielestäni joidenkin kisojen promoottorit. He lupaavat Nurmelle vaikka mitä saadakseen hänet kilpailuihinsa. Nurmelle sanotaan, että pelkkä näytösluonteinen juoksu riittäisi. Kun Nurmi sitten hyväksyy kilpailukutsun tältä pohjalta, promoottorit mainostavat uusia ennätysyrityksiä. Kielemme ja tapamme ovat Nurmelle vieraita."

Rubien katsoi, että Nurmea on jollain tavalla on käytetty hyväksi. Moittimisen sijaan Nurmea olisi Rubienin mukaan pikemminkin kiitettävä siitä, että hän on ottanut niin monta kilpailukutsua vastaan kuin hänen terveytensä sallii.

Nurmi oli kilpaillut edellisen kerran maanantaina Portlandissa (Maine). Sieltä on noin 550 mailin matka Buffaloon. Luultavasti Nurmi on matkustanut Portlandista suoraan Buffaloon. Toinen vaihtoehto on, että hän on palannut junalla New Yorkiin 315 mailia, ja jatkanut sieltä Buffaloon, 373 mailia. Joka tapauksessa hän oli jo keskiviikkona Buffalossa tutustumassa juoksurataan.

Seuraava kilpailu on jo huomenna Syracusassa, minne on matkaa 150 mailia. Ja sieltä on edelleen jatkettava heti matkaa, koska seuraava kilpailu on 250 mailin päässä New Yorkissa heti seuraavana iltana, lauantaina. Kolme matkakilpailua kolmena peräkkäisenä päivänä on aika hurja kilpailuohjelma!