16.4.2015

Paavo Nurmi sai juosta St. Paulissa

16.4.1925 Kilpailu numero 43, voitto numero 40

Paavo Nurmi oli muutaman päivän väliaikaisessa kilpailukiellossa, mutta 16.4. lehdet saattoivat uutisoida, että Nurmi on jälleen hyvissä kirjoissa (”good standing”). Ongelma syntyi, kun Nurmi ei juossut Kansas Cityn kisoissa maanantaina. Kilpailukiellon oli langettanut alueellinen Western Association of the AAU.

Nurmi oli jättänyt Kansas Cityn maanantaisen kilpailun väliin vilustumisen ja nielurisatulehduksen (tonsilitis) vuoksi. Kansas Cityn kisojen järjestäjät olivat markkinoineet tapahtumaa Nurmen nimellä kauan aikaa, joten heidän kiukkunsa oli niin suuri, että suomalaisen ei olisi sallittu kilpailla missään muuallakaan.

Koska Nurmi peruutti osanottonsa AAU:n pääsihteerin Frederick Rubienilta tulleella sähkeellä, kisojen järjestelyistä vastannut tohtori J.A.Reilly peruutti kiukuissaan koko kilpailut!

Tämä Kansas Cityn tapaus aiheutti paljon ongelmia, ja saattoi olla osittain aiheuttamassa välirikkoa Nurmen ja manageri Hugo Quistin kanssa. Palaan tähän tapaukseen tulevissa blogeissa. Nyt keskitytään St. Paulin torstaiseen kisaan.

Paavo Nurmi voitti St. Paulin Hippodromilla 16.4. flunssatoipilaanakin ¾ mailin kilpailun melko vaatimattomalla ajalla 3.14. Toiseksi sijoittui Jimmy Connolly. Nurmen voittoaika löytyy The Ogden Standard-Examiner -lehdestä. Sen sijaan useimmissa kirjallisissa lähteissä on maininta, että aika ei ole tiedossa.

Amerikkalaisen käytännöllisen uutisoinnin periaatteiden mukaan ajat olivat kiinnostavia vain silloin, kun ennätyksiä rikottiin! Sen vuoksi monissa lehdissä tyydyttiin kertomaan tästä kilpailusta, että Nurmi voitti.

Ville ”Willie” Ritola paransi 5000 jaardilla omaa maailmanennätystään ajalla 13.39. Kilpailuissa oli myös mielenkiintoinen ”ikämiesnäytös”, kun Enderlingistä kotoisin ollut 68-vuotias J.C. Harper juoksi 50 jaardia ajassa 7,4.

2500 metrin kävelyssä tehtiin myös maailmanennätys, kun Willie Plant sai ajan 10.37. Ugo Frigerion ennätys parani kymmenellä sekunnilla.

St. Paulissa järjestettiin kaksipäiväiset kilpailut, mutta välissä oli yksi lepopäivä ja toinen kilpailu on edessä lauantaina.